De verteerbaarheid van NDF is van groot belang voor de voerefficiëntie en heeft daarmee directe invloed op de economische en duurzame prestaties van melkveebedrijven. Sinds kort weten we meer over de cruciale rol die vertakte-keten vluchtige vetzuren, ook bekend als iso-zuren, spelen om de koe te helpen om celwandrijk voer te verteren. Echter, onder bepaalde omstandigheden zijn koeien niet in staat om aan hun iso-zurenbehoeften te voldoen via het normale proces van eiwitafbraak. Toevoegen van iso-zuren kan de celwandvertering en dus de prestaties verbeteren.
Voerefficiëntie: meer doen met minder
De huidige markt vereist dat melkveehouders meer doen met minder. Het is belangrijker dan ooit dat koeien en bedrijfsvoering productief, efficiënt en winstgevend zijn. Tegelijkertijd is duurzaamheid belangrijk. Gelukkig heeft de melkkoe het unieke vermogen om celwandrijk, voor mensen oneetbaar product, om te zetten in melk via een prachtig, maar complex, verteringsproces. Echter, hoogproductieve melkkoeien hebben een combinatie van dit voer en fermenteerbare koolhydraten nodig om hun productiepotentieel te bereiken en de melk te produceren die nodig is voor een groeiende wereldbevolking.
Met een grotere focus op de functie en efficiëntie van de pens kan de melkveehouderij een grotere output leveren met minder input. Het verbeteren van de verteerbaarheid van NDF (Neutral Detergent Fibre, oftewel celwanden) is hierbij essentieel. Door de celwandverterende bacteriën in de pens voldoende voedingsstoffen te geven, kan een grotere efficiëntie worden bereikt.
De rol van iso-zuren in celwandvertering
Bacteriën die celwanden verteren in de pens hebben iso-zuren nodig om dit celstofrijke voer te verteren. Deze iso-zuren, essentiële voedingsstoffen, fungeren als koolstofbronnen die samen met zeer goed verteerbaar eiwit worden gebruikt om het broodnodige microbieel eiwit en energie te produceren. Dit is een primaire bron van essentiële aminozuren en van iso-zuren die in de melkklieren nodig zijn voor de productie van melk.
Normaal gesproken ontvangen celwandverterende bacteriën in de pens de iso-zuren via de natuurlijke afbraak van pens-afbreekbaar eiwit. Amylolytische, oftewel zetmeel- en suikerverterende bacteriën spelen een positieve rol in dit proces. Helaas kunnen deze zetmeel-afbrekers de celwandverteerders aftroeven als het gaat om de vrijkomende iso-zuren. Onder bepaalde rantsoenomstandigheden kunnen er eenvoudigweg niet genoeg iso-zuren worden geproduceerd om te voldoen aan wat de celwand afbrekers nodig hebben.
Voedingsomstandigheden die de productie van iso-zuren beïnvloeden
Onder bepaalde voedingsomstandigheden kunnen er niet genoeg iso-zuren worden geproduceerd om de pens en specifiek de celwandverterende bacteriën goed te laten werken.
Dit kan gebeuren bij:
- Rantsoenen met weinig eiwit, waarbij de eiwitafbraak in de pens beperkt is en dit resulteert in een vermindering van iso-zuren.
- Weinig structuur, natte ingrediënten en/of onvoldoende zetmeel en suiker. Deze kunnen allemaal het proces van eiwitafbraak van eiwitten beperken door snelle passage in de pens of te weinig pensflora.
- Hoog fermentatierantsoen, dat veel zetmeel- en suikerverterende organismen kan creëren die celwandverteerders kunnen overtreffen door gebruik van iso-zuren.
Onvoldoende iso-zuren is problematisch omdat celwandverterende bacteriën niet alleen iso-zuren gebruiken om microbieel eiwit te synthetiseren, maar ze zijn ook essentieel voor de vorming van vertakte-keten langeketenvetzuren die worden gebruikt in hun celmembranen. Deze vetzuren helpen de ruwe celstof afbrekende bacteriën dus langer te overleven in de pensvloeistof.
De productie van iso-zuren is een inefficiënt proces omdat het een aanzienlijke aanvoer van (duur) pens-afbreekbaar eiwit vereist. Daarnaast, wanneer de passagesnelheid hoog is, zoals we vaak zien bij hoogproductieve koeien (met een hogere opname), is veel van het pensverteerbaar eiwit vanwege een kortere verblijftijd niet beschikbaar voor de pensbacteriën. Het niet bieden van voldoende aanvoer van iso-zuren gaat ten koste van microbieel eiwit productie en celwandvertering. Dit resulteert uiteindelijk in een slechte stikstofefficiëntie, onvoldoende productie van microbieel eiwit en een slechtere voer efficiëntie.
Iso-zuren direct verstrekken als oplossing voor hogere voerefficiëntie
Direct verstrekken van iso-zuren met behulp van Zinpro® IsoFerm®, in plaats van alleen te vertrouwen op pens-afbreekbaar eiwit, is voordelig. Zinpro IsoFerm is een unieke mix van iso-zuren die de pensfunctie bewezen aanzienlijk verbeteren door direct celwandverterende microben te voeden. Meerdere studies hebben de voordelen aangetoond van het aanvullen van het rantsoen met iso-zuren aan melkgevende koeien.
Zinpro IsoFerm voert de celwandverterende bacteriën, slaat stappen over en maakt het proces van eiwitvertering efficiënter, waardoor de celwandvertering wordt verhoogd. Dit helpt dus vooral en alleen rantsoenen die van nature te laag zitten in eigen productie van iso-zuren. Rechtstreeks de pens voeden, kan resulteren in een toename van energie-gecorrigeerde melk, een vermindering van de drogestofopname bij koeien verder in lactatie en winst in voerefficiëntie. Koeien produceren meer, met minder input. Uiteindelijk leidt dit tot een beter gebruik van uw eigen ruwvoer, verbeterde duurzaamheid op het melkveebedrijf en een groter winstpotentieel.
Zinpro IsoFerm bevordert duurzaamheid
Melkveehouders zijn altijd al actief bezig met duurzame melkproductie. Ze voeren bijvoorbeeld bijproducten uit de humane voeding, zoals schroten, pulpen, vezels en andere restproducten uit de industrie waar een mens niet direct iets mee kan. Rantsoenspecialisten kunnen nog meer profiteren van de celwandrijke voedingsmiddelen die ze al in het rantsoen opnemen. Dit door Zinpro IsoFerm op te nemen in het rantsoen voor een betere celwandvertering. Dit staat gelijk aan een grotere voerefficiëntie en dus betere inkomsten.
Peer-reviewed onderzoek heeft aangetoond dat het toevoegen van iso-zuren aan melkveerantsoenen de celwandvertering tot meer dan 7,5 procent verhoogde, met fors meer productie van microbieel eiwit (bijna 8,5 procent). Met verbeterde celwandvertering en eiwitbenutting hebben we bij melkgevende koeien verder in lactatie een afname van de drogestofopname gezien en daardoor logischerwijze over de gehele lactatie een verbeterde voer efficiëntie met 5,5 procent.
Wat betekent dit voor de veehouder?
- Onderzoek en praktijkervaringen tonen 4,3 procent meer energie-gecorrigeerde melk.
- Hogere voerwinst door meer melk en minder voer.
- Door Zinpro IsoFerm in het rantsoen te gebruiken, kunnen melkveehouders meer melk uit (eigen) ruwe celstofrijk voer halen en bijdragen leveren aan duurzaamheid.
- Met lager eiwit in de rantsoenen goed door melken.
Samenvattend: voerefficiëntie, dierprestaties en winstgevendheid
Als sector moeten we ons richten op het verbeteren van de celwandvertering. Dit is een belangrijke drijvende kracht achter voerefficiëntie, dierprestaties en winstgevendheid. Vertakte-keten vluchtige vetzuren (iso-zuren) spelen een cruciale rol bij het verbeteren van het vermogen van pensbacteriën om effectief celwanden en voor mensen oneetbare bijproducten af te breken tot bruikbare voedingsstoffen voor melkproductie. Echter, dit is een complex proces, en bepaalde voedingsomstandigheden maken dit proces vaak inefficiënt, waardoor de koe niet aan haar iso-zurenbehoeften kan voldoen.
Met de opkomst van nieuwe technologieën hebben rantsoenspecialisten nu de mogelijkheid om iso-zuren rechtstreeks aan te vullen wanneer er tekorten zijn, en zo volledig te voldoen aan de vereisten voor celwandverterende bacteriën. Deze nieuwe tool, samen met een focus op het oogsten van hoogwaardige voedergewassen, levert voordelen op voor de koe, de producent en het milieu.
Tekst: Wim Hessels, Dairy Nutritionist melkvee bij Zinpro Animal Nutrition
Beeld: archief