De laatste jaren worden steeds meer ziektes die door teken overgedragen worden bij rundvee opgemerkt. Zijn insecticiden ook werkzaam tegen teken bij rundvee?
Teken zijn strikt genomen geen insecten maar behoren tot de zogenaamde arachnidae of spinachtigen, net als schurftmijten. Volwassen teken hebben immers 8 poten terwijl insecten steeds zes poten hebben. Niet alle insecticiden zijn dan ook effectief werkzaam tegen teken. Overleg daarom zeker steeds met uw dierenarts alvorens runderen te behandelen tegen teken.
Teken zijn ectoparasieten die op verschillende soorten gastheren, o.a. runderen, aanwezig kunnen zijn. Vooral in het voorjaar en de nazomer (combinatie van warmte en vochtigheid) kan men teken aantreffen bij runderen. Runderen die grazen op weiden die grenzen aan bossen, heggen, kreupelhout en natuurgebieden, lopen het grootste risico. Teken treft men bij de dieren hoofdzakelijk aan ter hoogte van de kop en de hals, de liesstreek, de uier en het perineum (fijne huiddelen). Teken zijn vooral belangrijk als verspreiders van babesiose en anaplasmose (weidekoorts) bij rundvee.
Anaplasmose of weidekoorts wordt veroorzaakt door de bacterie Anaplasma phagocytophilum.
Koeien die besmet zijn, hebben koorts, produceren minder melk, en hebben soms luchtwegklachten…of soms helemaal geen symptomen. Ook kunnen ze ten gevolge van de infectie hun kalveren verwerpen. De bacterie tast de witte bloedcellen aan die een belangrijke rol spelen in de weerstand. Het belangrijkste effect is dan ook de sterk negatieve invloed op de weerstand van de dieren. De dieren worden daardoor vatbaarder voor allerlei ziektes. Jonge runderen lijken minder gevoelig te zijn.
Babesiose wordt veroorzaakt door een bloedparasiet. Ook deze wordt overgedragen door teken. Hierbij nestelen de zeer kleine parasieten zich in de rode bloedcellen, die daardoor uiteenvallen. Het dier krijgt bloedarmoede en door de vrijkomende bloedkleurstof wordt roodkleurige, bloederige urine geproduceerd. Finaal kan door bloedarmoede zelfs sterfte optreden. Ook voor wat betreft babesiose lijken jongere dieren minder gevoelig te zijn.
De bestrijding van teken omvat naast het preventief gebruik van antiparasitica ook een aanpak van de habitat van de teek. Zo moet men weiden met te lang gras en in de nabijheid van dicht begroeide bossen of heggen vermijden. Het is raadzaam om de dieren regelmatig te verweiden naar gemaaide weiden, om aanpalende heggen op gepaste tijden te snoeien en om geen gevoelige dieren (drachtige koeien en vaarzen) op risicoweiden te plaatsen.
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.