Minister Schauvliege zal aan de Vlaamse Regering voorstellen om via het mestdecreet een nieuwe, structurele maatregel te ontwikkelen in de focusgebieden. Langs alle waterlopen en afwateringsgrachten zal men een strook van 1 meter breed moeten aanleggen, waarop een ander gewas wordt verbouwd dan op de rest van het perceel en waarop geen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen zijn toegestaan.
Vlaanderen kende de afgelopen 15 jaar een gestage verbetering van de waterkwaliteit, maar de laatste drie winterjaren schommelt het percentage MAP-meetpunten met een overschrijding van de drempelwaarde (50 mg nitraat per liter oppervlaktewater) rond de 20 procent. De afstand tot de doelstelling uit MAP5 (maximaal 5 procent) blijft groot.
Verbeterpunten
Het ‘Mestrapport 2016’ wijst op een aantal verbeterpunten. Zo blijkt dat een niet-afgestemde bemestingsstrategie in vele gevallen aan de oorzaak ligt van een te hoog nitraatresidu. Verder worden er relatief veel knelpunten gedetecteerd bij de mestopslag van landbouwbedrijven en mestverwerkingsinstallaties. Uit de resultaten van de mestanalyses blijkt ook dat er op het vlak van de mestsamenstelling verbetering mogelijk is. Daarnaast wordt aangetoond dat de door de VLM geïnventariseerde gegevens over het kunstmestgebruik een onderschatting zijn van het werkelijke kunstmestgebruik.
Besprekingen en initiatief
In het najaar van 2017 zal Vlaanderen samen met de Europese Commissie een eerste evaluatie maken van de resultaten van MAP5. Meteen worden ook de voorbereidingen gestart voor een MAP6. De minister zit echter de bui al hangen en neemt daarom nu reeds initiatieven ter verbetering van de waterkwaliteit. In de focusgebieden moeten er mest- en gewasbeschermingsvrije stroken komen, om zo het oppervlaktewater beter te beschermen.
Daarnaast roept Joke Schauvliege alle actoren – de land- en tuinbouwers, maar ook de verwerkers, vervoerders, veevoederleveranciers, landbouwconsulenten, …. – op ‘om hun verantwoordelijkheid op te nemen, zodat wij samen opnieuw een kantelmoment kunnen teweegbrengen.’
Lees het volledige rapport
Bron: Kabinet Schauvliege – 13 maart 2017