Tijdens het seminarie rundveehouderij op de Agridagen stond de vraag ‘Is onze rundveehouderij future proof?’ centraal. Martin Scholten, een ecoloog verbonden aan de Wageningen Universiteit stelde dat het hoog tijd is om efficiëntie anders te bekijken. Zijn troefkaart is wat hij de kringlooplandbouw noemde.
Daarbij draait alles om een betere benutting van de grondstoffen. “Dat moet ook grootschalig en intensief kunnen”, beklemtoonde Scholten die zijn ideeën dus duidelijk niet alleen voor de korte-keten-landbouw bedoeld heeft. Zo moet het volgens hem komen tot ‘een vierkantsverwaarding van de vele reststromen die nu uit de sector weglekken’.
Scholten maakte echter ook duidelijk dat het allemaal ‘verdienstelijk’ moet worden ingericht. “Je kan alleen groen boeren als je niet in het rood staat”, zei hij gevat. Daartoe moeten consumenten maar eens eerlijke prijzen gaan betalen, maar ook ‘echte prijzen waarin de maatschappelijke diensten vertaald zijn’.
Dat dit in de praktijk bepaald lastig wordt, realiseert de spreker zich zeer goed. “Om tot een echte kringlooplandbouw te komen hebben we zeker een omslag van 10 jaar nodig”, maakte hij duidelijk. Er moet gezocht worden naar ‘kringloopvoer’. Daarbij doelde hij niet alleen op erwten ten vervanging van soja, maar haalde hij ook aan dat in suikerbietblad ‘dezelfde kwaliteit eiwit zit, dan wat we nu importeren’. Fokkerijorganisaties moeten volgens Scholten met andere fokdoelen aan de slag. Mest moet gevaloriseerd worden en onze bodems moeten dringend verbeterd worden.
“Allemaal zaken die niet apart te benaderen zijn als je kringlooplandbouw een kans wil geven in de toekomst”, aldus nog de Nederlandse ecoloog. En dat hoeft allemaal geen romantische bijklank te hebben. Scholten vertrouwt erop dat de verder ontwikkeling van precisielandbouw een belangrijke bijdrage zal leveren in het bereiken van deze doelstelling.
Een en ander vraagt echter wel een collectieve aanpak, want er moet ook behoorlijk wat wetgeving in deze aangepast worden. “Heel veel regelgeving in Europa is vandaag anti-kringloop”, klonk het.