In het kader van de monitoring in Frankrijk is vastgesteld dat het virus van blauwtong serotype 4 buiten het initiële beperkingsgebied (12 departementen) heeft gecirculeerd, en dit ongetwijfeld al sinds enkele maanden. Het FAVV roept daarom op tot extra waakzaamheid.
Eind 2017 telde Frankrijk 78 bevestigde haarden in volgende departementen: Haute-Savoie, Ain, Haute-Saône, Saône-et-Loire, Jura, Yonne en Maine-et-Loire. Er waren ook nog 3 verdenkingen in onderzoek. Naar aanleiding van de meest recente gevallen zouden er echter meer dan twee keer zoveel departementen in het beperkingsgebied moeten worden opgenomen. Frankrijk laat dan ook zijn oorspronkelijke doelstelling vallen om het serotype 4 uit te roeien wegens niet meer realistisch. Er is immers onvoldoende vaccin ter beschikking om alle herkauwers van dit nieuwe beperkingsgebied te vaccineren vooraleer de vectoractiviteit de komende lente herneemt.
De Franse autoriteiten hebben daarom beslist om hun volledige continentale grondgebied onder beperkingsgebied BTV 8 en 4 te plaatsen vanaf 1 januari 2018, onder dezelfde voorwaarden als diegene die golden voor BTV 8. Er is dus geen beperking meer voor het verplaatsen van herkauwers binnen Frankrijk. De vaccinatie tegen de serotypes 4 en 8 is facultatief en ten laste van de veehouders.
Het FAVV herhaalt dat er in België nog geen enkel beperkingsgebied is vastgesteld. Het blijft daarom aanbevelen om dieren te vaccineren tegen blauwtong serotype 8 en de grootste voorzichtigheid in acht te nemen voor het vervoer van vee afkomstig van de beperkingsgebieden, lees … voortaan dus uit geheel Frankrijk.
In geval van invoer van herkauwers afkomstig van Frankrijk is de belangrijkste voorwaarde dat die dieren gevaccineerd zijn tegen de serotypes 4 en 8. Tijdens de vectorvrije periode zijn wel bepaalde versoepelingen mogelijk. De procedure van verhoogde waakzaamheid is van toepassing op al deze dieren en de laboratoriumonderzoeken hebben voortaan betrekking op zowel de serotypes 4 als 8.
Het vaccin tegen het serotype 4, geregistreerd in een andere EU-lidstaat, kan in België door de dierenartsen in toepassing van cascade worden besteld en gebruikt. Besluitend wijst het FAVV wel op de ‘zeer beperkte beschikbaarheid’ en belooft het wat dit betreft later meer informatie.
Meer informatie: https://www.afsca.be/dierengezondheid/bluetongue/maatregelen.asp
Bron: FAVV – 3 januari 2018