Uit het activiteitenverslag van de DGZ-dierenartsen veterinaire pathologie blijkt dat bij rundvee, net zoals voorgaande jaren, enteritis de belangrijkste doodsoorzaak. Dit is te wijten aan het feit dat kalveren jonger dan 1 maand, die gevoelig zijn voor enteritis, het grootste aandeel vormen van de runderen die aangeboden worden voor autopsie.
In 2018 voerde DGZ een 1.100-tal lijkschouwingen uit op rundvee.
Bij kalveren jonger dan 1 maand was enteritis in 48,6% van de gevallen de doodsoorzaak. De belangrijkste ziekteverwekker was Cryptosporidium parvum. De tweede meest voorkomende diagnose was pneumonie (14,4%).
Bij de kalveren met een leeftijd tussen 1 en 3 maand stond pneumonie op nummer 1 als doodsoorzaak (27,9%), gevolgd door enteritis (23,6%). Net als in 2017 vervolledigt sterfte door een liggingsverandering de top 3 bij deze leeftijdscategorie.
Bij de kalveren tussen 3 en 6 maanden was pneumonie met grote voorsprong (58,6% van de gevallen) de belangrijkste doodsoorzaak. Enteritis was de tweede meest voorkomende doodsoorzaak.
Ook bij de leeftijdscategorie ouder dan 6 maanden had pneumonie de duidelijke overhand. Enteritis kwam bij deze leeftijdscategorie veel minder voor.
Bij de dieren ouder dan 2 jaar was pneumonie de voornaamste doodsoorzaak (16,2%), met als voornaamste oorzakelijke kiem M. haemolytica. Ook bij oudere dieren vond DGZ vaak menginfecties met BRSV, M. bovis, P. multocida, H. somni en T. pyogenes.
Voor het volledige activiteitenverslag klik Activiteitenverslag autopsie rundvee 2018
Bron: DGZ 29 augustus 2019