Fasciola hepatica, grote bot, leverbot,… Verschillende namen voor dezelfde parasiet die, voordat ze in de lever van uw rundvee wordt aangetroffen, een lange en gecompliceerde levenscyclus gehad heeft, die sterk afhankelijk is van de weidegang.
Eén parasiet, meerdere gastheren.
Als er leverboteieren in rundermest zitten volstaat het niet dat een volgende koe ze binnenkrijgt om een infectie te krijgen. Wanneer deze eieren op de weide uitkomen moet de larve die tevoorschijn komt een waterslak vinden om zich daarin te vermenigvuldigen. Vervolgens verlaat de parasiet, onder gunstige vochtige omstandigheden, de slak om zich in een vochtige omgeving aan planten vast te hechten. Tijdens het grazen van deze planten besmetten de runderen zichzelf. Deze ontwikkeling buiten het rund duurt enkele maanden en vereist een vochtige omgeving, essentieel voor het overleven van de larvale stadia van de leverbot en zijn tussengastheer, de waterslak. Natte gebieden in de weide zijn daarom risicogebieden
Dan pas beginnen de problemen bij runderen…
Eenmaal opgegeten door zijn eindgastheren (runderen, schapen, geiten), verandert de leverbot naar het laatste larvale stadium en begint zijn migratie van de darm naar de lever, doorheen de darmwand, in de buikholte om tenslotte het leverweefsel binnen te dringen. Deze migratie gaat gepaard met ontstekingsreacties in de betrokken organen en soms acute hepatitis als de infectie massaal is. In de galwegen zal de leverbot uiteindelijk volwassen worden en eieren beginnen leggen die via de gal in de mest terecht komen, en zeer resisten zijn in de omgeving.
De tijdspanne binnenin een rund tussen de opname van leverboteieren en de aanwezigheid van eitjes in de mest duurt 8 tot 12 weken…
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Contacteer je dierenarts indien je meer vragen hebt over dit onderwerp. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.