Op 8 december 2016 werd een melkveebedrijf in de provincie Luxemburg tot haard verklaard na vaststelling van een besmetting met Brucella suis biovar 2 bij een rund. Dat bericht DGZ. Het FAVV heeft vanaf de verdenking van de besmetting dit bedrijf geblokkeerd. Deze haard heeft geen invloed op het brucellose-statuut van België. Ons land blijft officieel vrij van deze ziekte.
De besmetting op het melkveebedrijf kwam aan het licht door stalen genomen in het kader van de bewaking op runderbrucellose. Het halfjaarlijkse onderzoek van de tankmelk van dit melkveebedrijf had een ongunstig resultaat. Daarom werden bloedstalen genomen en bleek bij serologisch onderzoek één melkkoe positief te zijn voor brucellose. Het rund werd geslacht en een geïsoleerde brucellakiem werd getypeerd. Het bleek om een besmetting met Brucella suis biovar 2 te gaan.
De Europese en de Belgische regelgeving beschouwen runderen besmet met Brucella suis als aangetast door runderbrucellose. Hierdoor zijn dezelfde maatregelen als bij een besmetting met Brucella abortus van toepassing.
Brucella suis biovar 2 is laagpathogeen voor de mens en dit in tegenstelling tot de B. suis biovar 1 en 3. Het blijft evenwel belangrijk om hygiënemaatregelen te respecteren om verspreiding van ziekten tussen bedrijven te voorkomen.
Een besmetting is uiterst zeldzaam. Toch werd ze ook al eens in 2012 op een rundveebedrijf in België vastgesteld tijdens het onderzoek van tankmelk dat opnieuw werd ingesteld naar aanleiding van de vaststelling van een eerste haard van brucellose in 2010. De eigenschappen van Brucella suis verschillen sterk van deze van Brucella abortus.
In West-Europa is Brucella suis biovar 2 het meest voorkomende type van brucellose bij gedomesticeerde en wilde everzwijnen. Beide soorten zijn zeer gevoelig voor deze kiem. Bij gedomesticeerde varkens bestaat er geen systematische bewaking voor deze ziekte. Enkel naar aanleiding van klinische verdenkingen of om diagnostische redenen wordt onderzoek uitgevoerd. Bij gedomesticeerde varkens werd het laatste geval in België in 1969 vastgesteld. Wilde everzwijnen daarentegen blijken vaak besmet te zijn en uitscheider van de kiem. Een studie bij everzwijnen gaf een seroprevalentie van 35% aan en 9% van de onderzochte dieren waren bacteriologische uitscheiders. Gedomesticeerde varkens met buitenbeloop en mogelijk contact met everzwijnen lopen kans om besmet te geraken. Vandaar het belang om bioveiligheidsmaatregelen toe te passen om alle contacten tussen beide soorten te voorkomen.
Runderen kunnen uitzonderlijk worden besmet met Brucella suis. Bij runderen gebeurt er zelden horizontale overdracht door een besmet dier. Een rund kan de besmetting daarentegen oplopen door direct of indirect contact met wilde varkens of door contact met slachtafval van bejaagde wilde dieren, bijvoorbeeld gedurende het jachtseizoen. Een correcte verwijdering van slachtafval door de jagers is uiterst belangrijk om de overdracht van de ziekte te voorkomen.
Bron: E-nieuwsbrief DGZ – 14 december 2016