Onze melkkoeien zetten op efficiënte wijze ruwvoer en gras om in melk. Maar volgens Jan van der Meer, accountmanager bij Zinpro, is er nog verbetering mogelijk. Zoals rondom klauwgezondheid.
Tijdens zijn presentatie op EuroTier vertelde Van der Meer dat melkkoeien niet altijd hun volledige genetische potentieel qua melkproductie halen. Dit heeft volgens hem vaak te maken met gezondheidsproblemen zoals kreupelheid, problemen rond de transitieperiode of een inefficiënte pensfunctie. “Als we deze elementen beter kunnen beheersen, kunnen we met dezelfde hoeveelheid voer meer melk produceren. Dat is niet alleen winstgevender, maar ook duurzamer omdat we meer kunnen doen met minder.”
Sporenelementen verbeteren klauwgezondheid
Melkkoeien hebben sporenelementen nodig om hun potentieel te bereiken. “De sporenelementen in Zinpro® Availa® Dairy hebben niet alleen invloed op de voerefficiëntie, maar we zien ook een vlottere transitie, een verbeterde melkkwaliteit en reproductie en een verbeterde klauwgezondheid”, legt Van der Meer uit.
“Dit laatste is erg belangrijk, aangezien klauwgezondheid nog steeds een probleem kan zijn op melkveebedrijven. Het heeft een sterke nutritionele en managementcomponent, dus hier ligt een enorm verbeterpotentieel. Dit is de reden geweest om een managementtool voor melkveehouders te ontwikkelen over dit onderwerp.”
Praktisch hulpmiddel bij evaluatie
“Met het Zinpro® FirstStep® Dairy Klauwgezondheids- en managementprogramma kunnen we nu veel punten op het bedrijf beoordelen en een praktisch rapport opstellen met drie hoofdaanbevelingen om de klauwgezondheid te verbeteren. Het is een geweldig praktisch hulpmiddel om een maatregelen te evalueren en voeding en management samen te brengen. Dat zorgt voor meer rust bij de agrariër en gezondere en productievere melkkoeien”, sprak Van der Meer.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Gerben Hofman en Zinpro