Het Departement Landbouw en Visserij stelt een nieuwe brochure ‘Levensproductie bij melkvee’ ter beschikking. Het document biedt een aantal handvaten om de levensproductie op het melkveebedrijf te verbeteren.
De gemiddelde levensproductie van de melkkoeien is in Vlaanderen de voorbije 20 jaar gestegen van 20.000 naar 28.000 liter. De laatste jaren stagneert dit cijfer echter. Een hoge levensproductie bij melkvee biedt nochtans voordelen op verschillende vlakken. Naast het economische voordeel voor de melkveehouders, is dit ook goed voor het dierenwelzijn en het maatschappelijke imago van de veehouderij.
De gemiddelde leeftijd van de melkkoeien van een doorsnee bedrijf bedraagt ongeveer 4 tot 4,5 jaar. Anders uitgedrukt: onze melkkoeien kalven zelden meer dan drie keer. Een melkkoe bereikt pas haar topproductie vanaf haar derde lactatie.
De belangrijkste redenen om voortijdigkoeien op te ruimen zijn problemen met vruchtbaarheid, uiergezondheid en klauwgezondheid. De bedrijven die het, door een uitstekend management en verzorging op deze vlakken, beter doen, hebben ook een grote kans om het goed te doen op gebied van levensproductie. Een aantal bezochte praktijkbedrijven tonen aan dat dit kan zonder spectaculaire ingrepen.
Voor de brochure klik Levensproductie_bij_melkvee