Uit de evaluatie door DGZ van het 13e werkjaar van het paratuberculose-monitoringsprogramma blijkt dat 83,7 procent van de bedrijven die een screening liet uitvoeren het risico op een besmetting met paratuberculose tot een minimum weet te beperken.
Enkele cijfers in kort bestek:
- Sinds de aanvang in 2006 mocht DGZ al bijna 5.000 inschrijvingen ontvangen.
- De deelnamegraad aan het programma is al enkele jaren stabiel en ligt rond 94%.
- T.o.v. werkjaar 2016-2017 is het percentage bedrijven met een volledige negatieve screening licht toegenomen. 35% was wel besmet waarvan het merendeel licht, wat in lijn ligt met de andere werkjaren (gemiddeld tussen 35% en 40%).
- 98,3% van de ingestuurde monsters leverde een serologisch negatief resultaat op.
De opvolgingsniveaus voor alle bedrijven die het voorbije werkjaar een screening lieten uitvoeren kan als volgt samengevat worden:
- A-niveau voor 2.081 bedrijven (of 83,8%)
- B-niveau voor 212 bedrijven (8,5%)
- C-niveau voor 192 bedrijven (7,7%)
Ter herinnering:
Bedrijven met een A-niveau hebben een laag risico op de aanwezigheid van ziektekiemen in de melk omdat er geen of een beperkt aantal positieve dieren werden teruggevonden die binnen de korte opruimingsperiode werden afgevoerd (binnen de 2 maanden). Deze bedrijven worden om de 2 jaar serologisch gescreend.
Bedrijven met een B-niveau hebben eerder een gematigd risico op de aanwezigheid van ziektekiemen in de melk omdat de positieve dieren die werden teruggevonden binnen de algemene opruimingsperiode werden afgevoerd. Deze bedrijven worden jaarlijks serologisch gescreend.
Bedrijven met een C-niveau hebben een ongekend of een hoger risico op de aanwezigheid van ziektekiemen in de melk. Op deze bedrijven werden onvoldoende onderzoeken uitgevoerd en/of positieve dieren werden niet of te laat van het bedrijf verwijderd. Deze bedrijven worden jaarlijks serologisch gescreend, maar kunnen geen beroep doen op de financiële steun van het Sanitair Fonds.
DGZ herinnert er ten slotte aan dat aangepaste bioveiligheidsmaatregelen en een optimaal bedrijfsmanagement zorgen voor een succesvolle paratuberculosepreventie en -bestrijding.
Voor meer informatie over paratuberculose klik paratuberculose
Bron: DGZ – 11 september 2019