Recent werd er een besmetting met het schmallenbergvirus bevestigd op een rundveebedrijf in de provincie Namen. Het gaat om het eerste geval sinds 2011. Dat meldt DGZ via zijn E-nieuwsbrief voor rundveedierenartsen.
De verworpen foetus vertoonde de typische letsels van een besmetting met het schmallenbergvirus, zoals misvorming van de ledematen en een waterhoofd (torticollis, brachyspina, artrogrypose en hydrocefalie). Eind februari was er ook al een geval van schmallenberg in het Groothertogdom Luxemburg, op ongeveer 10 kilometer van de Belgische grens.
“Wanneer u te maken krijgt met een verwerping van een kalf of lam is het belangrijk alert te zijn, zeker indien u letsels ziet die kenmerkend zijn voor deze aandoening”, waarschuwt DGZ. “Vergeet ook niet om stalen binnen te sturen voor verder onderzoek binnen het abortusprotocol.”
Er wordt ook herinnerd aan het reëel risico op een besmetting met het blauwtongvirus bij herkauwers in België. “Letsels van blauwtong kunnen bij foetussen gelijkaardig zijn aan deze veroorzaakt door het schmallenbergvirus. Zowel het schmallenberg- als het blauwtongvirus kan worden overgedragen door kriebelmuggen (Culicoides of knutten – zie foto). Nu het nieuwe insectenseizoen in aantocht is, stijgt het risico op verspreiding van beide ziektes”, aldus wordt nog beklemtoond.