Na de bouw van een nieuwe stal dook E. coli–mastitis in grote getale op het melkveebedrijf van de familie Hofstra in Reduzum op. De weerstand had een duidelijke deuk opgelopen. Dit terwijl diergezondheid hoog in het vaandel staat op dit bedrijf. Met OmniGen AF van Phibro Animal Health, een Amerikaans bedrijf dat zich inzet voor verbetering van diergezondheid, vlakte de E. coli-mastitis-piek na een lange zomer weer af. Inmiddels ligt de dierdagdosering lager dan voorheen en hebben de dieren een betere weerstand. “Na een dagje verhoging zijn ze er alweer bovenop.”
In de zomer van 2019 besloot de familie Hofstra een nieuwe stal te bouwen op de locatie van hun verouderde stal. De koeien kregen meer ruimte en er werden twee Astronaut A5 melkrobots van Lely geïnstalleerd. “Toen kwam de echte fokkerij van onze koeien naar voren”, laat Klaas weten. “De melkproductie schoot in één jaar tijd van 9.000 naar 11.000 kilogram. Tegelijkertijd kelderde de gezondheid van de dieren. Met name voor de groep dieren tussen de zestig en honderd dagen lactatie.”
“De melkproductie schoot in één jaar tijd van 9.000 naar 11.000 kilogram. Tegelijkertijd kelderde de gezondheid van de dieren.”
Het aantal E. coli-mastitis gevallen op het bedrijf nam in die tijd snel toe naar twee per week, soms dienden zich zelfs dagelijks nieuwe gevallen aan. De dierdagdosering lag toentertijd op vijf, vergeleken met 2,83 voor de verbouwing. “Continu hadden we koeien met E. coli mastitis rondlopen. Dan denk je wel: wat moet in nu? We zijn toch gewoon goed bezig? We snapten er niks van. Je bouwt een nieuwe stal en dan duikt een omgevingsbacterie op. We hebben van alles geprobeerd. We kozen voor het beste dipmiddel na het melken en maakten drie keer per dag de stal grondig schoon. Naast de reguliere behandelingen tegen E. coli probeerden we verschillende boxstrooisels, zoals stro met kalk. De koeien werden namelijk sneller vuil, doordat mest sneller opspatte op de nieuwe duurzame vloer, met sleuven iedere anderhalf meter. Ook hebben we geprobeerd te vaccineren, maar dit hielp niet voldoende op ons bedrijf.”
Tekst en beeld: Kim Sjoers
Binnenkort lees je het hele artikel in de nieuwste editie van vakblad Melkveebedrijf
Het hele artikel, thuis op de mat?
Nog geen abonnement op vakblad Melkveebedrijf maar wil je deze wel thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvangt je elf keer per jaar het laatste nieuws. Elke editie heeft een nieuw, toepasselijk thema. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Daarmee maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar acceptatie.melkveebedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.