Gemiddeld krijgt ongeveer 30% van alle koeien te maken met lichte of zware uierontsteking. Een koe met uierontsteking kost gemiddeld € 240,- per jaar, waarbij het verlies van melkproductie een groot aandeel heeft. Voor het waarborgen van een goede uiergezondheid, is preventie door aanvullend mineraalvoer dan ook van groot belang. Door je koeien nutritioneel te ondersteunen met een bolus, help je bovendien de kans op herstel te vergroten.
Verhoogd celgetal, lagere melkproductie
Bij een subklinische uierontsteking is er sprake van een infectie zonder zichtbare tekenen van een lokale ontsteking of algemene ziektesymptomen. Bij een klinische uierontsteking zijn er wel symptomen waarneembaar, zoals een ontsteking op de infectie. In bijna alle gevallen van uierontsteking ontstaat er een verhoogd celgetal. Het is bekend dat met het stijgen van het celgetal, de melkproductie afneemt.
Afwijkende melk en ziektesymptomen
In de meeste gevallen ontstaat de uierontsteking door intrede van bacteriën via het slotgat van de spenen (infectieuze oorzaak). Afhankelijk van de kiem en de mate van infectie kan je afwijkingen zien aan de uier (roodheid, zwelling, pijnlijkheid en warmte). Daarnaast zal ook de melk afwijkend zijn (vlokken, bijmenging van bloed en een afwijkende geur). In ernstige gevallen kunnen er algemene ziektesymptomen ontstaan (koorts, verminderde voeropname, verlaagde immuniteit). Naast infectieuze oorzaken kunnen ook niet-infectieuze zaken een uierontsteking veroorzaken (trauma of chemische irritatie).
Negatieve gevolgen van een ontstekingsreactie
Koeien die lijden aan een klinische uierontsteking vertonen symptomen en gedragingen die wijzen op een algemeen ziektebeeld, zoals een gedaalde voeropname, minder liggedrag vanwege de pijnlijke uier en daardoor meer kans op overbelasting van de klauwen. Door de gedaalde voeropname ontstaat een negatieve energiebalans, moeten lichaamsreserves worden aangesproken en zullen er meer NEFA’s gevormd worden. Hierdoor neemt ook de kans op andere metabole stoornissen toe, zoals ketose en melkziekte.
38% van de totale kosten van meest voorkomende productieziekten
Ook voor jou als veehouder hebben uierontstekingen negatieve gevolgen. Het kan onder andere leiden tot meer stress, tijdverlies en verlies aan arbeidsvreugde. Daarnaast heb je te maken met omzetderving door hogere preventie- en behandelkosten, melkverlies en de eventuele opruiming van dieren. Een uierontsteking kan al snel € 240,- per koe per jaar kosten. Dat komt neer op 38% van de totale kosten van meest voorkomende productieziekten.
Aanpak van klinische- en subklinische uierontstekingen
Bij de aanpak is het belangrijk je te richten op zowel het behandelen van bestaande infecties als ook het voorkomen van nieuwe infecties.
Behandelen van bestaande infecties:
- Behandel klinische- en subklinische uierontstekingen zorgvuldig. Bespreek het behandelplan met je dierenarts. Om de lokale en algemene immuniteit van je koe tijdens een uierontsteking te ondersteunen, kan je een Farm-O-San Cellow bolus toedienen.
- Zorg voor een optimaal droogstandsmanagement (rantsoen, huisvesting, hygiëne, conditie). Bespreek met je dierenarts welk protocol het best van toepassing is op jouw bedrijf. Je kan behandelen met antibiotica, maar ook zonder. Het selectief en zonder antibiotica droogzetten is mogelijk als het tankcelgetal <200.000/ml en het celgetal van je koe bij de laatste controle <150.000/ml. Het is aan te raden om een negatieve CMT-test te hebben van je koe. Ook hier kan je de lokale en algemene immuniteit van je koe tijdens het droogzetten ondersteunen met een Farm-O-San Cellow bolus.
- Ruim chronisch geïnfecteerde koeien op.
- Volg maandelijks de uiergezondheid van je bedrijf op en bespreek die met je dierenarts en adviseur.
Voorkomen van nieuwe infecties:
- Pas een goede melktechniek toe. Onderhoud en controleer regelmatig de werking van de melkmachine.
- Streef een goede algemene gezondheid na van je koeien en vaarzen.
- Optimaliseer het comfort en de hygiëne in de stal. Dit zowel voor de lacterende als voor de droogstaande koeien en vaarzen.
- Fok vandaag voor de uiergezondheid van morgen!
Farm-O-San Cellow
Farm-O-San Cellow is een bolus gebaseerd op natuurlijke plantextracten en mineralen. Deze rijkgevulde bolus bevat een hoog gehalte aan knoflook aangevuld met componenten zoals calcitriol (een actieve vorm van vitamine D ter bevordering van calciumopname) en geselecteerde Trouw Nutrition additieven, zoals organisch selenium, een blend van plantaardige antioxidanten, vitamine E en hoogwaardige hydroxy zinkmineralen. Deze zijn speciaal geselecteerd om in periodes van verminderde weerstand en uiergezondheid ondersteuning te bieden aan je koe.
Kennismaken met Farm-O-San Cellow? Bestel en ontvang bij aankoop van 2 potten Farm-O-San nu tijdelijk* een gratis bolusschieter. Voor meer informatie neem contact op via farmosan@trouwnutrition.com.
*Actie geldig t/m 28 februari 2022.
Bron – Trouw Nutrition