Uiergezondheidsproblemen zijn één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de melkveehouderij. Vaak zien we een piek van uiergezondheidsproblemen in de warme maanden. Het onder controle krijgen van de problemen is een continue proces. In dit artikel bespreken wij graag met u bestaande cijfers en geven wij u handvatten voor het optimaliseren van de uiergezondheid.
Celgetal stijgt afgelopen jaren in Nederland
De afgelopen tien jaar is er veel aandacht geweest voor uiergezondheid op melkveebedrijven. Een mooi resultaat behaald door deze inspanningen is de daling van het gemiddelde tankgetal in de afgelopen tien jaar. Ondanks de sterke daling over tien jaar gezien, zien we de laatste jaren weer een negatieve verschuiving plaatsvinden. Hoe zit dit nu precies?
Het gemiddelde tankcelgetal van Nederland en België ligt internationaal gezien op een laag niveau. Het celgetal in Ierland ligt met 75.000 cellen per ml het laagst. Nederlandse melk bevatte in 2018 173.000 cellen per ml en Belgische melk bevatte in 2018 gemiddeld 210.000 cellen per ml. De afgelopen jaren is er echter wel weer sprake van een lichte stijging van het landelijk gemiddelde tankcelgetal. In 2019 steeg het celgetal licht, naar 176.000. En over 2020 is een gemiddelde waarde van 182.000 vastgesteld.
Let op: celgetal in 2022 12 procent hoger
Aankomend jaar is de kans groot dat uw celgetal een negatieve verschuiving laat zien. Uw celgetal kan dan op papier circa 12 procent hoger liggen dan u gewend bent. Dat komt doordat laboratoria zoals Qlip wereldwijd dezelfde standaard gaan hanteren voor het kalibreren van de apparatuur voor celgetalbepaling. Het celgetal-limiet blijft onveranderd op 400.000 cellen per milliliter melk. Maar de aanpassing in de kalibratiestandaard betekent dat melkveehouders die nu met het celgetal zo rond de 360.000 zaten, straks over die limiet heen gaan.
Wat kunt u doen voor uw uiergezondheid?
Om de uiergezondheid op melkveebedrijven te optimaliseren heeft AHV een uiergezondheidsaanpak. Onze aanpak richt zich op het vroegtijdig tackelen van problemen door te anticiperen op afwijkende waarden. Bij AHV maken wij een onderscheid tussenvier categorieën. Deze categorieën houden rekening met de gezondheidsstatus en geschiedenis van uw dier en baseren hierop het advies. Wilt u weten welk advies wij bij uw koe adviseren? Neem dan contact op met uw Specialist Diergezondheid.
Onderzoek toont het resultaat
Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd onder 100 koeien. De 50 koeien (groep A – groen) die een AHV Extra Tablet hadden ingenomen lieten significant betere resultaten zien dan 50 koeien (groep B – blauw) die geen Extra Tablet kregen. Zes weken na het toedienen van de Extra Tablet bleken de afwijkende waarden bij de groep A 38% lager te liggen dan bij groep B. Na 14 weken was dit verschil nog verder opgelopen tot 65%. De afwijkende waarden lagen na 14 weken bij groep B weer bijna op de startwaarde. Bij groep A bleef een duidelijk daling zichtbaar en daalde de waarden ten opzichte van de startwaarde met 65%.