België bleef tot nog toe gespaard van een blauwtongbesmetting. Toch bestaat er nog altijd een dreiging vanuit Frankrijk. Het meest nabije geval situeert zich op ongeveer 85 kilometer van onze grens. Daarom raadt het FAVV sterk aan om ook dit jaar onze veestapel preventief te vaccineren tegen blauwtong serotype 8. Het Sanitair Fonds zal hiervoor voldoende vaccin kosteloos ter beschikking stellen.
Vaccinatie beschermt het dier gedurende ten minste een jaar. Dieren die deze winter gevaccineerd worden zijn dus beschermd tijdens het komende weideseizoen, wanneer de vectoren (knutten) die het virus verspreiden actief zijn. Veehouders die hun veestapel willen beschermen tegen dit virus, kunnen hiervoor contact opnemen met hun dierenarts die de dieren zal vaccineren.
Met de vaccinatiecampagne die startte in het voorjaar van 2016 – als gevolg van de besmettingen in Frankrijk – is nu ongeveer 30 procent van onze veestapel beschermd.
De kans is nog steeds groot dat het virus in ons land opduikt, ofwel omdat het door de vectoren verder noordwaarts verspreid wordt, ofwel omdat het geïntroduceerd wordt met dieren afkomstig uit de risicogebieden afgebakend rond de uitbraken. Deze dieren moeten voldoende lang voor het vertrek gevaccineerd zijn om het risico te verminderen dat een besmet dier het virus meebrengt. Toch sluit dit het risico nooit helemaal uit.
Een correct gevaccineerd dier is beschermd tegen een besmetting. Van zodra er beperkingsgebieden in België moeten afgebakend worden omdat er besmettingen bij ons of vlakbij onze grens opduiken, kan een gevaccineerd dier vanuit zo’n beperkingsgebied verhandeld worden naar vrij gebied. Dit laatste zal niet kunnen voor een niet-gevaccineerd dier.
Bron: DGZ – 20 januari 2017