We zetten de belangrijkste informatie uit het plan van aanpak voor de vaccinatiecampagne tegen blauwtong op een rijtje; en dit op basis van de informatie uit de DGZ-nieuwsbrief.
- Veehouders die hun veestapel of een deel ervan willen laten vaccineren moeten hiervoor een beroep doen op hun bedrijfsdierenarts. De dierenarts kan enkel op vraag van de veehouder vaccin bestellen bij de groothandelaar-verdeler.
- De overheid neemt de kosten voor het vaccin voor haar rekening. De prestaties van de dierenarts (toedieningen, administratie en attestering) zijn ten laste van de veehouder.
- Vaccinatie kan vanaf de leeftijd van 2 ½ maand. De primovaccinatie bestaat uit 2 toedieningen met 3 weken tussentijd, dit zowel voor runderen als voor kleine herkauwers. Een dier mag enkel gevaccineerd worden wanneer het correct geregistreerd en geïdentificeerd is.
- De dierenarts registreert de vaccinaties op de veehouderij met behulp van de gebruikelijke toedienings- en verschaffingsdocumenten. Hij rapporteert ook binnen de 2 weken op beslagniveau een overzicht van de vaccinaties die hij uitvoert aan het FAVV. Hij kan deze registraties zelf uitvoeren via Veeportaal of – tegen betaling van een administratieve kost (zie tarievenlijst) – laten uitvoeren door DGZ door een volledig ingevuld vaccinatierapport blauwtong voor registratie over te maken.
- De dierenarts kan op vraag van de veehouder een attest opmaken over de vaccinatiestatus van één of meer dieren, bv. wanneer een dier afkomstig van een beslag gelegen in een risicogebied verhandeld wordt naar BTV8-vrij gebied.
- Wilt u de vaccinatiestatus van een (groep) dier(en) laten attesteren, dan is het belangrijk om hiervoor de richtlijnen van het FAVV te volgen (zie handleiding vaccinatiecampagne op de website van het FAVV).
Alle informatie over de vaccinatiecampagne blauwtong kunt u nalezen in de handleiding op de website van het FAVV: https://www.favv.be/dierengezondheid/bluetongue/vaccinatiecampagne.asp.