Warner van der Leeuw gebruikt al twee jaar Bovaer op zijn bedrijf. Dit product sluit goed aan op zijn duurzame manier van bedrijfsvoering. Ook is het kostprijstechnisch interessant voor de melkveehouder.
“Ze zeggen altijd dat methaan een veel groter probleem is dan koolstofdioxide. Vanuit FrieslandCampina kregen wij de mogelijkheid om Bovaer te proberen, tegen een financiële tegemoetkoming. Daarom zijn we het maar gaan gebruiken.” Toen Van der Leeuw begon met Bovaer waren er nog niet veel grootschalige praktijkproeven uitgevoerd, maar bekend was al wel dat het helpt om de methaanemissie te verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de melkproductie.
“Of ik wat aan de koeien merk? Dat vind ik moeilijk te zeggen. Methaan zie of ruik je niet.”
Het product voert de melkveehouder samen met de mineralenmixen van Agrifirm, via de voermengwagen. “Of ik wat aan de koeien merk? Dat vind ik moeilijk te zeggen. Methaan zie of ruik je niet. Wel weet ik, ondanks dat Bovaer inwerkt op de penswerking, dat de productie van de koeien niet omlaag is gegaan. Je ziet eigenlijk helemaal niets aan de koeien.” Op de Kringloopwijzer heeft het dit jaar geen invloed volgens de melkveehouder, want FrieslandCampina claimt de methaanreductie. Dit wordt verrekend met een vergoeding vanuit de melkfabriek.
Tekst en beeld: Kim Sjoers
Binnenkort lees je het hele verhaal van melkveehouder Warner in de nieuwe editie van vakblad Melkveebedrijf.