De Belgische zuivelindustrie realiseerde in 2016 een omzet van 5,0 miljard euro. Hiervan wordt 2,7 miljard euro (55 procent) uitgevoerd. Afgelopen jaar 2016 werd er bijna 4,5 miljard liter melk verwerkt. Dit is 10 procent meer dan in 2015.
De groei van de Belgische zuivelindustrie in het afgelopen decennium is opmerkelijk. In 2016 werd 4,5 miljard liter melk verwerkt terwijl dit in 2006 slechts 3,1 miljard liter bedroeg. Dit is een groei met 45 procent op 10 jaar tijd. De toename met 1,4 miljard liter is grotendeels afkomstig van Belgische melkveehouders. Het saldo wordt ingevoerd vanuit de buurlanden.
Om deze groei te realiseren werd er 1,2 miljard euro op 10 jaar tijd geïnvesteerd. De gevolgen voor de Belgische economie zijn gunstig: een lichte toename van de tewerkstelling en een toename van de uitvoer met bijna de helft. Het handelstekort kon met 60 procent verlaagd worden.
Op de jaarvergadering van BCZ werd in dit verband gewaarschuwd voor een harde Brexit. “Die is nadelig voor de zuivelindustrie van het VK is goed voor 10 procent van onze uitvoer en is onze vijfde belangrijkste handelspartner voor zuivelproducten”, klonk het.
De uitvoer van zuivel naar het VK betreft vooral kaas, maar ook gefermenteerde melk, consumptie-ijs, melkdranken en melkpoeder. Bij een harde Brexit wordt verwacht dat de uitvoer aanzienlijk zal dalen. Al naargelang het scenario zouden invoerheffingen onze zuivelproducten 20 tot 40 procent duurder kunnen maken het Verenigd Koninkrijk. “Europees gezien zou het meest negatieve scenario een impact kunnen hebben tweemaal zo groot als het Rusland-embargo”, luidde het.
Door een daling van het aanbod van melk en een aantrekkende vraag naar zuivelproducten is de zuivelmarkt sedert vorig jaar duidelijk verbeterd. Over de eerste 4 maanden van 2017 kon de melkprijs aan de melkveehouders met ruim één derde stijgen , nl. van 26,1 naar 35,1 euro per 100 liter.
Alhoewel de zuivelindustrie gematigd positief is over 2017, werd er op de BCZ-jaarvergadering opgeroepen tot voorzichtigheid. “De melkleveringen mogen groeien, maar met mate. De hoge prijzen voor boter kunnen leiden tot vraaguitval”, viel er te noteren.
Bron: BCZ – 9 juni 2017