Liba maakte een inschatting van de melkprijs voor 2019. Een eerste voorzichtige melkprijsprognose landt rond de 33 euro/100 l FPCM. Dit betekent dat na 2018, ook 2019 een gemiddeld jaar zou worden voor de melkveehouderij.
Tot midden 2019 worden stabiele prijzen rondom het huidige niveau van 32 euro per 100 liter FPCM verwacht. De vraag naar zuivel is goed. De boterprijzen blijven op een stabiel hoog niveau de magere melkpoederprijzen op een stabiel laag niveau.
Daartegenover staan de economie en de beurzen onder druk door politieke instabiliteit. Gedurende de tweede helft van 2019 zal de melkprijs vooral afhankelijk van de schommeling van het melkaanbod en de vraag. De politieke instabiliteit is oorzaak van veel onzekerheid.
Pro melkprijsstijging tweede helft 2019
- De boterprijzen blijven op een stabiel hoog niveau met 4,1 euro per kg.
- De vraag naar zuivel vanuit China is groot. Door de handelsoorlog koopt China nog slechts weinig zuivel in de VS. Dus wordt er vanuit Nieuw-Zeeland en Europa meer volle en magere melkpoeder geëxporteerd naar China.
- De Europese voorraad magere melkpoeder is in snel tempo verkocht. Een gedeelte van de magere melkpoeder zal enkel van opslag gewijzigd zijn.
- De Australische melkproductie is laag. Voor melkveehouders in Australië is het lucratiever om de waterrechten te verhuren aan groentetelers dan er zelf melk van te produceren.
- De lage melkproductie in de Europese Unie is een gevolg van de droogte. Er is weinig kwaliteitsvol ruwvoer.
Contra melkprijsstijging tweede helft 2019
- De politieke instabiliteit zet druk op de beurzen en op de zuivelmarkt. Aanleiding zijn de brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China.
Op de lange termijn
De EU verwacht in haar lange-termijn-voorspelling de komende drie jaar een melkprijs van gemiddeld 32 tot 33 euro per 100 l FPCM met een minimum en maximum van respectievelijk 29 en 36 euro per 100 l FPCM. Hiermee stelt de Europese overheid haar verwachting voor de komende 10 jaar voor de tweede keer op rij naar boven bij.
Men verwacht dat er een structurele stijging komt in de melkprijs. Het verleden toont dat er geen inflatie is over de melkprijs. Een structureel stijgende melkprijs zou dus een trendbreuk zijn met het verleden.
Bron: Niels Achten in Melkveebedrijf België editie april 2019