• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.beMelkveebedrijf.be

Nieuws voor de melkveehouder

  • Bemesting
  • Gezondheid
  • Fokkerij
  • Melkwinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Van onze partner KWS

Perfect maïshakselweer!

Advertorial KWS BeNeLux 16 september 2020

KWS Perfect maïshakselweer 1

Uit monsternames in de gehele Benelux blijkt de maïs hard af te rijpen en kan er nu al in bepaalde regio’s volop geoogst worden. Zo is door de hoge temperatuur in afgelopen week, het drogestofpercentage in de korrel tussen 1,2 en 1,5% per dag gestegen. Daar waar onder goede weersomstandigheden maïs in de korrel met 1% per dag in droge stof stijgt, is dit uitzonderlijk hoog te noemen. Houd daarom de rijpheid van uw maïs op basis van de afrijping in de korrel goed in de gaten. Veel maïs is, zeker onder de huidige weersomstandigheden, sneller rijp dan u denkt!
Veel vroege maïs kan nu dan ook worden geoogst. Om vroege maïs te hebben, is presentatie van werkelijke vroegrijpheid van silomaïsrassen een must. Dat is de rijpheid die over de kolf komt in de vorm van zetmeelproductie en –opslag in de korrel totdat het oogstmoment (black-layer stadium) bereikt wordt. Dit is fysiologische rijpheid. Dat geldt temeer omdat bij kolfrijpheid het gewas gelijktijdig de hoogst realiseerbare drogestofopbrengst, energiedichtheid en daarmee voederwaardeopbrengst verwezenlijkt. Daarmee is het praktijkmoment om tot oogsten als silomaïs over te gaan ondubbelzinnig gedefinieerd. Dat is vroegheid zoals het voor de praktijk betekenis heeft. Dit optimale moment van oogsten wordt alleen dan bereikt, wanneer er sprake is van een gezonde restplant. Vandaar dat ook het zogenaamde ‘stay-green’ effect zoveel betekenis heeft voor realisatie van volledige rijpheid.
Zo bepaalt u het oogstmoment van uw eigen maïs
Op basis van de zogenaamde ‘melklijn’ in de korrel kan het drogestofpercentage van de korrel geschat worden. Oogst de maïs wanneer het zwarte puntje in de korrel zichtbaar en daarmee volledig met zetmeel gevuld is. De optimale rijpheid is dan bereikt.

Loop een aantal meters het perceel in en pluk willekeurig een aantal kolven
Haal de schutbladeren van de kolf
Breek de kolf doormidden
Snijd een aantal korrels uit het midden van de kolf overlangs door

Als gevolg van de afnemende dag- en nachttemperatuur in de komende dagen en weken richting nazomer, zal de gemiddelde drogestofstijging per dag afnemen. Desalniettemin zal de silomaïsoogst dit jaar, zoals het er nu naar uitziet, snel en zonder problemen verlopen. Dit betekent ook tegelijkertijd dat normaal gesproken nog een groot deel van de mais voor 1 oktober gehakseld kan worden, wat vervolgens de perfecte mogelijkheid geeft om het vanggewas Snelle Lente Rogge te zaaien.

Zie voor meer informatie: www.kwsmaiszaad.com/nl/guides/snelle-lente-rogge/. Ontdek ook de voordelen van de zaai van Snelle Lente Rogge als vanggewas en als eiwitproducent!

 

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Meer melkvee nieuws

Maak hier uw keuze:

bemesting

Diergezondheid

Fokkerij melkvee

Melkveebedrijf

Veevoer Melkvee

Wet en regelgeving

Toon meer

Gerelateerde artikelen

Teel het goedkoopste krachtvoer gewoon op eigen land

Van onze partner KWS

Teel het goedkoopste krachtvoer gewoon op eigen land

Bespaar op droogkosten met maïsrassen met een vroege korrelrijpheid!

Van onze partner KWS

Bespaar op droogkosten met maïsrassen met een vroege korrelrijpheid!

Snelle Lente Rogge gezaaid? Het is tijd om te bemesten!

Van onze partner KWS

Snelle Lente Rogge gezaaid? Het is tijd om te bemesten!

Footer

Onze vakpartners

Lely
Yara
KWS melkveebedrijf
Logo AHV Benelux
Speersta logo png

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Inschrijven nieuwsbrief
  • Adverteren
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Compost
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Speerstra
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer