Staatsmedia meld dat er in China koeien gekloond zijn die jaarlijks 18.000 kg melk per koe zouden kunnen produceren, dit is een adnormale hoeveelheid. Het doel is om binnen twee tot drie jaar 1.000 superkoeien te produceren.
De koeien worden op 22 januari door een team van de regionale landbouwuniversiteit ter wereld gebracht in de regio Ningxia. De 3 koeien worden gekloond van zogenaamde ‘superkoeien’. Dit zijn koeien die wel 18.000 kg melk per jaar en 100.000 kg melk in hun leven kunnen produceren.
Nederlandse koeien produceren zo’n 9.200 kg melk per jaar
In Nederland produceren koeien gemiddeld zo’n 9.200 kg melk per jaar, soms komt het voor dat een koe zo’n 14.000 kg melk produceert. Slechts 1 op de 2.000 melkkoeien kan een extreme hoeveelheid melk produceren zeggen de Chinese wetenschappers. Het opzetten van een fokprogramma is lastig omdat er pas in een latere levensfase vastgesteld kan worden hoeveel melk een koe daadwerkelijk kan produceren.
De melkproductie in China loopt stroef en de vraag naar melk is groter dan het aanbod. Om deze reden is het onderzoek naar de superkoeien gestart zegt projectleider Jin Yaping. De vraag naar melk is vooral tijdens de coronapandemie enorm gestegen maar met de binnenlandse melkproductie van China wordt slechts 70% van de vraag gedekt.
120 embyro’s worden gekloond
Om te kunnen klonen worden er stukjes vlees uit de oren van de ‘superkoeien’ gehaald. Hiermee konden ze vervolgens 120 embryo’s klonen waarvan 42 procent succesvol ingebracht werd bij de surrogaatkoeien. 17,5 procent van de embryo’s bleek na 200 dagen nog steeds vruchtbaar te zijn.
Meer superkoeien produceren
Wat opviel bij de wetenschappers is dat het huidpatroon van de gekloonde kalveren veel leek op de koe waarvan ze gekloond was. Volgens Yaping is het doel om binnen twee tot drie jaar een kudde van 1.000 superkoeien geproduceerd te hebben.