De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft gisterenavond de wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. In eerder stadium stemde de Senaat al voor deze grondwetswijziging.
Het voorstel brengt de bescherming van dieren onder in artikel 7 bis van de grondwet. Het luidt:
‘Bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden streven de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten naar bescherming van en zorg voor dieren als wezens met gevoel.’
Een tweederdemeerderheid stemde voor de grondwetswijziging. Tegenstemmers – met name Open Vld enCD&V – zijn bang dat vergunningen voor landbouwbedrijven in gevaar komen en dat er juridische gevolgen zullen zijn voor jagers, vissers of veemarkten.
Riek in de rug
Binnen de landbouwsector wordt de grondwetswijziging veelal als een riek in de rug gezien. Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens op Twitter: “Dieren in de grondwet creëert opnieuw bijkomende onzekerheid voor boeren. En dat zonder dat het dierenwelzijn er een stap op vooruitgaat! Veel doeltreffender is een stimulerend beleid dat de boer beloont voor inspanningen op het vlak van dierenwelzijn.”
De dierenbeschermingsorganisatie GAIA is blij met de grondwetswijziging en spreekt van een ‘historische doorbraak’.
Slechts symboliek?
Veel mensen zijn van mening dat verankering van dierenrechten in de grondwet slechts symboliek is en verder in de praktijk van weinig betekenis zal zijn. Anderen zijn juist bang dat de grondwetswijziging brandstof zal zijn voor dierenactivisten en veehouders in de weg zal zitten bij vergunningsaanvragen. Christian Leysen van Open Vld is iemand die daarvoor vreest. “Dierenrechten in de grondwet verankeren? De grondwet is gemaakt voor fundamentele rechten en vrijheden en niet voor symboliek. Uitbreiding naar dierenrechten zonder normatief kader geeft alle macht aan activistische rechters. Daar doe ik niet aan mee!”, schrijft hij op Twitter.
Tekst: Gerben Hofman