JBS, een van de grootste voedingsbedrijven ter wereld, is begonnen met de bouw van het eerste R&D-innovatiecentrum voor gecultiveerde eiwitten in Brazilië. Het nieuwe JBS Biotech Innovation Center in de innovatiehub Sapiens Parque in Florianópolis, Santa Catarina, zal eind 2024 worden geopend en zal de grootste onderzoeksfaciliteit zijn die zich richt op voedselbiotechnologie in Brazilië.
JBS zal 22 miljoen dollar investeren in de bouw van laboratoriumfaciliteiten (fase 1) en de proeffabriek (fase 2), en zal beschikken over een wetenschappelijk team van 25 gespecialiseerde postdoctorale onderzoekers, evenals personeel en administratieve ondersteuning.
Wereldleider
“Als wereldleider op het gebied van eiwitproductie is het onze verantwoordelijkheid om voorop te lopen op het gebied van foodtech. Het JBS Biotech Innovation Center versterkt onze toewijding aan de gecultiveerde eiwitsector, consolideert onze positie als een van de belangrijkste spelers in deze veelbelovende markt, en versterkt onze toewijding om innovatieve, hoogwaardige producten aan onze consumenten aan te bieden”, aldus JBS Global Supply and Innovation Director Jerson Nascimento Jr.
Het doel van JBS
Het initiële doel van het JBS Biotech Innovation Center is om het productieproces van gekweekte eiwitten efficiënter, schaalbaarder en economisch competitiever te maken. Het project wordt geleid door Dr. Luismar Marques Porto, president van de Cultivated Meat Division van het bedrijf en het JBS Biotech Innovation Centre, en Fernanda Vieira Berti, vice-president van het Research Center, twee van de belangrijkste bio-engineeringspecialisten van Brazilië, met uitgebreide internationale professionele en academische ervaring.
“We zijn verheugd deel uit te maken van het eerste initiatief van deze omvang in Brazilië en te kunnen bijdragen aan onderzoeken die de sector zullen helpen uitbreiden. We zijn ervan overtuigd dat dit project een internationale maatstaf zal worden”, aldus dr. Porto.
De gouverneur van Santa Catarina, Jorginho Mello, benadrukte dat het JBS Biotech Innovation Center de innovatiefocus van de staat versterkt. “Voor degenen onder ons die zijn opgegroeid met het kijken naar het vee dat vanuit onze ramen in Herval D’Oeste graast, is het bijna niet van deze wereld om aan ‘gecultiveerd eiwit’ te denken. Maar als volksvertegenwoordiger is het onmogelijk om de toekomstige uitdagingen niet te zien, vooral voor landen die niet zoveel land hebben als Brazilië om vee te fokken. En het is goed om te zien dat Santa Catarina opnieuw voorstander is van baanbrekende innovatie.” hij zei.
Ook de burgemeester van Florianópolis, Topázio Neto, benadrukte de investeringen in innovatie in de hoofdstad Santa Catarina. “De investering van een van ‘s werelds grootste voedingsbedrijven in Florianópolis is zeer welkom. Maar we zijn vooral trots dat een dergelijk geavanceerd mondiaal onderzoeksproject in onze stad zal worden gevestigd, die een bakermat is van technologie en innovatie”, zei hij.
Lopend onderzoek
Het team van wetenschappers van het JBS Biotech Innovation Center is al aan de slag gegaan in tijdelijke faciliteiten binnen Sapiens Parque. Terwijl de huidige focus ligt op verkennend onderzoek om de teelt van rundvleescellen beter te begrijpen, is het doel om in de toekomst de productie van gecultiveerde rundvleeseiwitten op gang te brengen.
In totaal zal het JBS Biotech Innovation Center een investering van ongeveer 62 miljoen dollar nodig hebben, verdeeld over drie fasen. In de derde fase zal een model op industriële schaal worden gebouwd om de technische en economische levensvatbaarheid van gecultiveerd eiwit aan te tonen. Dit project zal dienen als model voor toekomstige fabrieken die JBS wereldwijd kan bouwen om rundvlees en andere gecultiveerde eiwitsoorten te produceren.
Naast het project in Florianópolis is JBS de controlerende aandeelhouder (met een belang van 51 procent) van Biotech Foods, een Spaans bedrijf dat een van de Europese leiders in de sector is en momenteel een proeffabriek exploiteert in San Sebastián, in het Baskenland. regio.
Bouw van ‘s werelds grootste rundvleesfabriek
Eind vorig jaar begon Biotech Foods met de bouw van ‘s werelds grootste rundvleesfabriek in San Sebastián. Met een investering van 41 miljoen dollar, wat overeenkomt met meer dan 200 miljoen R$, zal de eerste industriële fabriek van BioTech Foods medio 2024 voltooid zijn. De investering is een mijlpaal in de sector, aangezien de fabriek na voltooiing meer dan 1000 ton gecultiveerd eiwit per jaar kan produceren, met de mogelijkheid om de capaciteit te vergroten tot 4.000 ton per jaar.
Wanneer het commerciële stadium wordt bereikt, zal het gecultiveerde eiwit van JBS de consument in eerste instantie bereiken in de vorm van kant-en-klaar voedsel, zoals hamburgers, worstjes en gehaktballen, met dezelfde kwaliteit, veiligheid, smaak en textuur als traditionele eiwitten. De technologie heeft het potentieel om rundvlees, maar ook kip, varkensvlees en vis te produceren.
Bron: JBS