CO2L Farming, Stichting Rondgang (Broodje Poep) en Symphony of Soils kondigen voor komende zomer een drietal Boer en Burger acties aan, gericht op het bevorderen van kringlooplandbouw en het herstel van waardevol bodemleven.
“De bodem vormt het fundament van ons bestaan en de veerkracht van ons landschap. Zonder gezond bodemleven is er geen voedsel, en dus geen duurzame toekomst”, vertellen de drie organisaties in een persbericht. Om het bodemleven weer centraal te stellen in het voedselsysteem, bundelen boeren en burgers deze zomer hun krachten. De oplossing is volgens de initiatiefnemers niet zo ingewikkeld als het lijkt. Met een reeks initiatieven willen zij aantonen dat het mogelijk is om kringlopen te sluiten en een duurzaam en wederkerig voedselsysteem te creëren. Zij serveren daarom een driegangenmenu van innovatieve benaderingen voor het herstel van de bodem en het stimuleren van kringlooplandbouw.
Give a Shit (festival editie)
Doneer jouw drol en sluit de voedselkringloop. Dit event vindt plaats op 22 juni van 14:00 tot 17:00 en de locatie wordt bekend gemaakt bij aanmelding. “Het grootste gat in de voedselkringloop is de mens. Honderd procent van ons voedsel wordt nu verspild. Onze eigen poep en plas zit namelijk boordevol kostbare voedingsstoffen die boeren nodig hebben om hun bodem te voeden en duurzaam voedsel te verbouwen. Jouw drol is potentieel voedsel”, schrijft organisator Stichting Rondgang in de uitnodiging.
Met de jaarlijkse Give a Shit actie roepen boeren door heel het land burgers op om hun poep te doneren. “Na een aantal grote successen in de afgelopen jaren met onder anderen een aangenomen motie en kamervragen, komt het netwerk vanpooptroopers, Give a Shit boeren en Shit experts bij elkaar met deze Give a Shit festival editie”, zo klinkt het veelbelovend. “Dus kom je poep en plas doneren bij de circulaire toiletten, bekijk de HOLY SHIT-documentaire, deel je grote boodschap op de zeepkist en wees getuige van de lancering van de Fix your Shit publicatie”, aldus Stichting Rondgang. Aanmelden kan via de website van Give a Shit.
MEST wedstrijd 2024
In navolging van een grootschalig onderzoek in 2019 dat de voordelen van hoogwaardige, gerijpte drijfmest benadrukte, kondigen Agrosymbio en CO2L Farming met enthousiasme de tweede editie aan van de Top Mest – Top Bemest Wedstrijd. Dit initiatief heeft tot doel de kwaliteitsverschillen in mest en de efficiëntie van bemesting onder de aandacht te brengen van boeren, adviseurs, onderzoekers en beleidsmakers. Met het wegvallen van de derogatie krijgt mestkwaliteit volgens de organisatoren een nog grotere rol dan voorheen. “De praktijkervaring van boeren die consistent uitblinken in mestkwaliteit en bemestingsefficiëntie vormt het beste wetenschappelijke bewijs voor effectieve oplossingen in de stikstofcrisis”, stellen zij.
In deze tweede editie van de MEST Wedstrijd hebben maar liefst 200 boeren uit België en Nederland een mestmonster genomen en nemen deel aan de competitie om de felbegeerde ‘gouden giertankje’. De uitdaging is duidelijk: hoeveel hoogwaardig gras kan worden geproduceerd met slechts 170 kg N uit kwalitatieve drijfmest en minimale kunstmest? De winnaars worden begin juli bekendgemaakt.
Poop in the loop
Als de uitslag van de MEST wedstrijd bekend is, start de actie ‘Poop in the loop’. Organisator Symphony of Soils maakt zich zorgen over de landbouw. “De grote intensieve bedrijven floreren, maar de gemiddelde gezinsbedrijven hebben het zwaar. Als deze trend doorzet, zullen we over twee jaar een derde van onze veeboeren verliezen”, aldus de organisator van Poop in the loop. De organisator roept op voor ruimte aan kringlooplandbouw en bodemopbouw. “Kringlooplandbouw gaat over samenwerking tussen boeren en burgers. Regeneratieve landbouw is een deel van de oplossing. Laten we samen met de middelgrote boeren in gesprek gaan over hoe zij en door middel van kringlooplandbouw een gezond en duurzaam bedrijf kunnen bouwen.”
De oproep van Poop in the loop:
- Boeren: hang je vlag uit en sluit je aan bij deze beweging.
- Burgers: kom langs voor een kop koffie en praat mee over duurzame landbouw.
- Pers: schrijf en vertel ons verhaal, help ons de boodschap te verspreiden.
Voor meer informatie over deze actie wordt verwezen naar de website van Symphony of Soils. www.symphonyofsoils.nl.
Bron: CO2L Farming, Stichting Rondgang (Broodje Poep) en Symphony of Soils