FrieslandCampina heeft voor 2020 een aantal doelstellingen geformuleerd aangaande maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Deze doelstellingen zijn gebruikt voor het maken van actieplannen voor de komende jaren. Het jaarverslag over 2013 geeft een overzicht van de belangrijkste resultaten.
In het verslagjaar heeft nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen betrokken bij inkoop, productie, distributie en verkoop tot substantiële verbeteringen geleid op het gebied van duurzaamheid. Bij sommige verbeteringen speelden klanten, partners en leden-melkveehouders een prominente rol.
Voedingswaarde en gezondheid
–Zout- en vetreductie in kaas; introductie van Optimel Puur: de eerste drinkyoghurt van FrieslandCampina zonder toegevoegde suikers en zoetstoffen.
–Enkele miljoenen kinderen werden bereikt met voorlichting over gezonde voeding via Wereldmelkdag, Schoolmelk, lesprogramma’s, JOGG en lokale initiatieven.
–Disaster Relief Partner Programme, (voedsel)noodhulp aan slachtoffers van natuurrampen en vluchtelingen in samenwerking met het Rode Kruis en met inzet van medewerkers en ledenmelkveehouders.
Ontwikkeling melkveehouderij in Azië en Afrika
– In het kader van het Dairy Village Programme Indonesië, een samenwerkingsovereenkomst met de Indonesische overheid om de lokale productie van verse melk te verhogen.
– 130.000 kleine boeren bereikt met steunprogramma’s.
– Sino-Dutch Dairy Development Centre China: samenwerking met China Agricultural University en Wageningen UR voor oprichting onderzoeks- en kenniscentrum.
– In het kader van het Farmer2Farmer programma uitwisseling van kennis en ervaringen tussen leden-melkveehouders en melkveehouders in Thailand, Maleisië en Indonesië.
Efficiënte en duurzame productieketens
–Verbetering van energie-efficiëntie met 3,2 procent en verbetering waterefficiëntie met 2,3 procent (per ton product) in de productielocaties.
–63 procent van de elektriciteit van de 35 productielocaties in Nederland bestaat uit groene stroom, grotendeels geproduceerd door eigen leden-melkveehouders.
–Alle verpakkingen en omverpakkingen van FrieslandCampina die op de West-Europese markt worden gebruikt, zijn 100 procent duurzaam en voorzien van FSC-keurmerk.
Duurzame melkveehouderij
–Steun aan de toekomstvisie van de sector na wegvallen melkquota 2015: grondgebonden melkveehouderij en behoud van weidegang.
–Introductie van Koe-Kompas, managementinstrument ter bevordering van de gezondheid van het melkvee in aanvulling op kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet.
–De vijf windmolens van drie leden-melkveehouders (zie foto) produceren zo’n 27.900 MWh elektriciteit per jaar, voldoende voor twee productielocaties van FrieslandCampina.
www.frieslandcampina.com