Het bestuur van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. heeft op 8 april 2021 haar voorstel voor een toekomstbestendige ledenfinanciering met alle leden-melkveehouders gedeeld. De kern van het voorstel betreft een koppeling van een belangrijk deel van het ledenkapitaal aan de melkleverantie van de leden en een coöperatieve oplossing voor de verhandelbaarheid van ledenobligaties-vrij.
De vernieuwing van de ledenfinanciering is nodig voor de toekomstige verhandelbaarheid van ledenobligaties-vrij, om de scheefgroei van ingebracht kapitaal te verminderen en de kwaliteit van het eigen vermogen van de onderneming te verbeteren.
Per 100 kilogram geleverde melk 8 euro leveringscertificaten De coöperatie stelt voor om per 100 kg geleverde melk 8,00 euro aan leveringscertificaten uit te geven aan haar leden-melkveehouders. Voor het bepalen van de eerste uitgifte van leveringscertificaten, geldt de hoeveelheid geleverde melk in de periode van 1 oktober 2020 t.e.m. 30 september 2021.
Leden die minder dan 8 euro per 100 kg melk aan ledenobligaties-vast en/of ledencertificaten hebben, kunnen over een periode van 10 jaar ‘ingroeien’ door middel van een lening die wordt verstrekt door de coöperatie. Om de liquiditeit van de ledenobligaties-vrij te ondersteunen, is het voorstel dat de coöperatie een eventuele onbalans op de interne handelsmarkt van ledenobligaties-vrij in eigen ledenkring oplost.
Het fundament van de onderneming wordt met het voorstel voor de vernieuwde ledenfinanciering sterker, omdat het kapitaal in de vorm van leveringscertificaten bijdraagt aan het weerstandsvermogen van de onderneming.
Aanpassing reserveringsbeleid In verband met de introductie van leveringscertificaten is het voorstel om ook het reserveringsbeleid van de onderneming aan te passen. Het huidige reserveringsbeleid bestaat uit een contante nabetaling van 35
procent van de winst, 10 procent uitkering in ledenobligaties en 55 procent toevoeging aan de algemene reserves. Het voorlopig voorstel is om over het boekjaar 2021 en 2022 40 procent van de winst uit te keren als contante nabetaling en 60 procent toe te voegen aan de algemene reserves.
Beslist in juni, van kracht in januari
Tijdens de voorjaarsledendialoog die op 12 april van start gaat zullen de leden om input worden gevraagd op deze richting, alvorens om besluitvorming door de ledenraad wordt gevraagd. Die staat gepland op 16 juni 2021. Bedoeling is dat de nieuwe ledenfinanciering per 1 januari 2022 van start kan gaan.