DLV zet door met de oprichting van de Milk Trading Company. Een 50-tal melkveehouders heeft aangegeven in de MTC te zullen stappen.
Eerder meldden we al dat, naar analogie met hun initiatief ruim 4 jaar geleden ten aanzien van de varkenshouderij, DLV nu ook met de Vlaamse melkveehouderij de termijnmarkt op wil. Verspreid over geheel Vlaanderen organiseerde DLV afgelopen maand een aantal informatiedagen met betrekking tot de werking van de termijnmarkten en de mogelijke oprichting van een MTC.
Intussen is de kogel door de kerk. “We zullen inderdaad de opstartvergadering houden in mei”, bevestigde initiatiefnemer Dirk Coucke aan de redactie van het vakblad Melkveebedrijf. “Er is nu al voor meer dan 50 miljoen liter interesse, wat ons ideaal scenario was. Die zijn verdeeld over een 50-tal opstartleden.”
Ter herinnering: de MTC gaat via de termijnmarkt of voorwaartse markt proberen de melkprijs voor een bepaalde periode vast te leggen. Er zal daartoe een mandje van bepaalde termijncontracten of melkfutures zoals melkpoeder, boter en wei, plus in de VS ook nog de klasse-3-melk, gecreëerd worden.
“Uit onze observaties van de termijnmarkt weten we dat er een correlatie kan gevonden worden van minstens 85 procent tussen de prijzen in het verleden in België van de melk, en de prijs van een gemiddeld mandje van melkfutures. Dus kunnen we met 85 procent zekerheid onze prijs voorspellen. Welnu, wanneer we tegelijkertijd de voederkost kunnen monitoren, op basis van een nieuwe MAS-index voor melkvee – waarbij we al langer de standaard voederkost monitoren op basis van een mandje soja, tarwe en maïs – dan kunnen we een voorafbepaalde minimale voedermarge gaan vastklikken”, verklaarde Coucke in een interview met onze redactie.
Voor het volledige interview klik DLV wil met Milk Trading Company aan de slag.