Met de ingebruikname van een nagelnieuwe ligboxenstal wil de familie Dournez uit Diksmuide op korte termijn de sprong wagen van 130 naar 300 koeien. In de stal die ze daarvoor bouwde opvallend veel aandacht voor arbeidsgemak en dierencomfort. Komt dat zien op zaterdag 24 september 2016 van 11u00 tot 17u30 aan de Oude Zeedijk 14 te 8600 Diksmuide.
Met zijn breedte van 47 meter, lengte van 81 meter en nok op 11 meter hoogte, is de nieuwe stal op de Kasteelhoeve gerund door Filip en Nadine Dournez, erg imposant. Het was Karel Rutten, sinds meer dan 20 jaar een goede kennis van Filip Dournez, en in de sector vermaard om zijn Amerika-connecties, die in deze advies verleende. Het resultaat is een stal met heel wat Amerikaanse trekjes.
Zo zal er gemolken worden in een 50-stands draaimelkstand en dit opeenvolgend in twee groepen: eerst de laagproductieve dieren en daarna hun hoogproductieve collega’s. Genoemde groepen worden overigens netjes gescheiden van elkaar in de stal gehuisvest. De hoogproductieve groep kreeg daarbij aanmerkelijk meer ruimte toegewezen evenals ook iets meer comfort, zoals bijvoorbeeld een zelfsluitend voederhek.
Alle ligboxen zijn van het type diepstrooiselbox. Ze zullen met gedroogde mest ingestrooid worden. Een klus die volledig geautomatiseerd werd. Na een passage langs een mestscheider – helemaal achteraan de stal op zo’n 4 à 5 meter hoogte geïnstalleerd – wordt de materie (Filip heeft het over ‘green bedding’) volautomatisch door een ministrooier opgehangen aan een rail, rechtstreeks in de ligboxen gedropt ter hoogte van de kop van de dieren.
Maar ook de stalvloer is apart, want samengesteld uit prefab platen van zelfverdichtend beton. “Kwestie van al te snel aankoeken van mest te vermijden en aldus te voorkomen dat de vloer na de passage van de mestschuif een glijbaan wordt”, verklaarde Dournez. Geultjes om de 14 centimeter vangen de urine op.
Aan het voederhek staan de koeien zowel met hun voor- als achterpoten op rubberstroken. “Die absorberen de kracht, zodat de dieren langer aan het hek blijven staan en dus meer drogestof opnemen”, motiveerde Karel Rutten deze investering.
Om vervuiling van de voedergang te vermijden bij de oversteek van de laagproductieve koeien richting melkstal, werd er een heuse oversteekbrug gemonteerd. Aldus wordt voorkomen dat de voedergang telkens gereinigd moet worden.
Vermelden we tot slot dat:
- een derde van het dak ingenomen wordt door lichtdoorlatende golfplaten;
- de stal verlicht wordt middels LED-armaturen waarvan ook aparte onderdelen kunnen worden vervangen indien nodig;
- slechts 14 procent van de stalvloer onderkelderd is en de mest dus grotendeels opgevangen wordt in een bovengrondse mestopslag;
- er ook nog voorzien is in een educatieve ruimte; een deelinitiatief dat past in het verlengde van de tweede productietak van de kasteelhoeve, nl. de kaasmakerij.
Omstreeks 10 oktober 2016 hoopt de familie Dournez de eerste dieren tot de nieuwe stal toe te kunnen laten. Al naargelang van de verdere evolutie van de conjunctuur, hoopt Filip de stal “binnen 1 à maximum 2 jaar volledig gevuld te hebben met 300 dieren.”
Wie het project met eigen ogen wil aanschouwen is welkom op zaterdag 24 september 2016 van 11u00 tot 17u30 aan de Oude Zeedijk 14 te Diksmuide.
Bekijk als voorsmaakje alvast onderstaande foto-impressie.