Onlangs heeft Farmstore in samenwerking met Simon Lieftink van Gunnewick Mengvoeders en De Kruyf Mechanisatie uit Aalten op een aantal melkveebedrijven gedemonstreerd met een Storti Pitbull horizontale mengvoerwagen.
Uit de resultaten bleek dat het mogelijk is om met de Pitbull-voermengwagen een beter resultaat te behalen ten opzichte van een voerdoseerwagen. Handig is dat de Storti achteraan kan worden geladen, zodat deze gevuld kan worden met een lader met een beperkte hefhoogte.
Demo’s en voeradvies met Storti Pitbull horizontale mengvoerwagen
Simon Lieftink van Gunnewick Mengvoeders verzorgde het voeradvies en de analyse van de resultaten en Hans Peters, productspecialist van Farmstore, volgde van nabij de demo’s. “Op één van de bedrijven hebben we een vers mengsel van gras gevoerd. Met de Storti Pitbull hebben we dit gemengd en verkleind tot circa 10 – 15 mm. Specifiek aan deze wagen is het verkleinen van het mengsel, laden over de zijkant of aan achterzijde en natuurlijk de twee horizontale vijzels, die al dan niet met messen kunnen worden uitgevoerd”, vertelt Hans Peters.
“Uitgangspunt van onze demo was dat de dieren meer voer zouden opnemen, dat er minder restvoer zou achterblijven en door de goede menging minder zouden selecteren. Dit laatste resulteert dan voor meer rust in de stal en meer lig-uren per koe.”
Efficiënter omgaan met hetzelfde rantsoen
Simon Lieftink vult aan: “Wanneer ik de resultaten bekijk, stel ik vast dat de Storti efficiënter omgaat met hetzelfde rantsoen. Uit de demo’s bleek dat de melkproductie steeg, dat er per koe een extra drogestof-opname was van twee kg binnen hetzelfde rantsoen, een daling van het celgetal en er minder onverteerd voer in de mest was terug te vinden. Slechts tussen de 100 – 200 gram op één liter mest om precies te zijn.”
“Bovendien was er een verhoging van het percentage vet en eiwit in de melk en ook niet oninteressant, er kan gemakkelijker eiwit worden weggelaten uit het rantsoen zonder verlaging van het eiwitpercentage in de melk. En als laatste zagen we een daling van het ureumgehalte, een belangrijke indicator in verband met de stikstofbenutting van de koeien”, besluit Simon Lieftink.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?