In de avond wordt de melk getapt uit de melktank en in de ochtend komt het als ijs uit de ijsmachine. Verser ijs bestaat er niet. Jan en Annette van Dijk uit Vuren zochten naar een tweede tak in hun melkveebedrijf en kwamen terecht bij ijs. Bij IJsboerderij De Oude Schuur kunnen klanten terecht voor een Italiaans ijsje van Nederlandse bodem. “Mensen komen niet zomaar een ijsje halen, maar willen er even uit zijn met hun gezin.”
IJsboerderij De Oude Schuur
Toen Janen Annette van Dijk begin 2018 over een horecabeurs liepen om te kijken naar de mogelijkheden voor hun melkveebedrijf, proefden ze van de horecawereld én ambachtelijk ijs. Dat wilden zij ook. Daarom werd een gedeelte van hun oude jongveestal omgetoverd tot een ijssalon, inclusief productieruimte en opslag. Met hulp van familie, vrienden en een aannemer openden ze enkele weken later de deuren van IJsboerderij De Oude Schuur, samen met dochter Lotte.
Zelf melk verwerken
“Je wilt je onderscheiden en iets anders doen dan de rest”, begint melkveehouder Jan van Dijk te vertellen. “We hebben ruim tien jaar geleden al een keertje gekeken naar een tweede tak voor ons melkveebedrijf. Aangezien we toen van onze melkafnemer nog niet zelf melk mochten verwerken, schoven we destijds het plan voor ons uit. In 2018 veranderde deze regel en begonnen we met de ijsboerderij. Inmiddels gaat er jaarlijks een hoeveelheid melk ter grootte van de productie van één koe naar de ijsproductie.”
Lees vanaf komend weekend het gehele artikel in vakblad Melkveebedrijf.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: IJsboerderij De Oude Schuur
Het hele artikel, thuis op de mat?
Nog geen abonnement op vakblad Melkveebedrijf maar wil je deze wel thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvangt je elf keer per jaar het laatste nieuws. Elke editie heeft een nieuw, toepasselijk thema. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Daarmee maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar acceptatie.melkveebedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.