Afgelopen melkjaar registreerde Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) de ophaling van ruim drie miljard liter melk. Dat is een plus van 4,78 procent ten aanzien van het jaar daarvoor. Gemiddeld bevatte de geproduceerde melk een vetgehalte van 44,0 gram per liter en een eiwitgehalte van 35,70 gram per liter, zo staat te lezen in het jaarverslag van MCC dat afgelopen vrijdag werd gepresenteerd in Lier.
Negen procent meer melk per bedrijf
In totaal werden 2.258.444 melkmonsters door MCC geanalyseerd, afkomstig van 3687 melkleveraars. Het aantal melkleveraars neemt jaar na jaar af, afgelopen jaar opnieuw met vier procent. In combinatie met de gestegen totale melkproductie in Vlaanderen komt dat neer op een toename van de melkproductie per exploitatie met negen procent.
De Vlaamse melk behaalt een hoge bacteriologische kwaliteit met een gemiddeld kiemgetal van 9300 per ml en een gemiddeld coligetal van 12,2 per ml. Voor het vierde jaar op rij lag het celgetal onder de grens van 200.000 cellen per ml melk. Het gemiddeld celgetal lag in 2022 op 194.030 cellen per ml. In 4,72 procent van de officiële melkmonsters werd de bovengrens van 400.000 cellen per ml overschreden. De controle op antibioticaresidu in de aangeleverde melkleveringen werd in 0,017 procent van de gevallen resten aangetoond. Op maandbasis blijven bijgevolg meer dan 98 procent van de melkveebedrijven aan de strengste kwaliteitsnormen voldoen. Het aandeel kwaliteitsmelkers nam van 71 bedrijven in 2021 tot 91 bedrijven in 2022, een hoger aandeel dan ooit tevoren.
Nieuwe voorzitter
Ter gelegenheid van de jaarvergadering nam melkveehouder Francois Achten uit Sint-Huibrechts-Lille afscheid als voorzitter van MCC. Hij is in die functie opgevolgd door melkveehouder en dierenarts Tom Van Nespen uit Vrasene.