De melkgift van de gemiddelde Nieuw-Zeelandse koe is het afgelopen jaar met 3,0 procent gestegen tot 4.426 liter. Maar sinds augustus ligt de aanvoer van rauwe melk in Nieuw-Zeeland consequent onder het niveau van het voorgaande seizoen.
Gemiddelde melkgift gestegen
In het seizoen 2020/2021, dat liep tot eind mei, gaven de koeien in Nieuw-Zeeland meer melk dan ooit tevoren. Het aantal melkkoeien is in vergelijking met het voorgaande seizoen 2019/2020 met ongeveer 17.800 dieren ofwel 0,4 procent gedaald tot 4,90 miljoen stuks.
De leveringen van rauwe melk aan zuivelfabrieken stegen in seizoen 2020/2021 met 2,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar tot een nieuw record van 21,71 miljard liter. De verwerking van vet en eiwit nam met 2,7 procent toe tot in totaal 1,95 miljard kg. Er werden 11.034 melkveestapels geteld, waarbij het gemiddelde aantal met vier dieren toenam ten opzichte van het voorgaande jaar tot 444 koeien. De gemiddelde oppervlakte bedroeg 155 hectare.
Minder melk geleverd
In december bedroeg het tekort 5,0 procent. Oorzaken zijn de regionale droogte, hoge voerkosten en personeelstekorten op de melkveebedrijven. Fonterra-zuivelgroep had haar prognose voor de melkverwerking in het huidige seizoen 2021/22 in december al naar beneden bijgesteld en verwacht uit te komen op 2,5 procent minder in 2020/21.
Sommige landbouwanalisten van Nieuw-Zeelandse banken denken dat de melkproductie zelfs met 3 procent of iets meer kan dalen. In het kalenderjaar 2021 was nog sprake van een recordhoeveelheid verwerkte melk.
Melkjaar in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland loopt het melkjaar van juni tot mei. In de eerste zeven maanden van het seizoen 2021/2022 bedroeg de aanvoer van rauwe melk slechts 13,15 miljoen ton. Dat komt neer op een min van 455.000 ton ofwel 3,4 procent ten opzichte van juni tot december 2020. In de eerste zeven maanden van het huidige seizoen daalde het volume verwerkte melk met 3,2 procent tot 1,10 miljoen ton vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?