Davyd Delporte (39) runt samen met zijn vrouw Joke, zijn vader en zijn drie kinderen een melkveebedrijf in Wijtschate, België. Davyd is geboren en getogen op het melkveebedrijf en droomde van kinds af aan al van een eigen veehouderij.
Ondanks dat het Davyd zijn jongensdroom was, vonden zijn ouders het belangrijk dat hij eerst ging studeren om verder te kijken buiten de veehouderij, alvorens hij erin zou stappen. Davyd heeft dan ook eerst fulltime bij een veevoederfirma gewerkt waar hij bij melkveebedrijven veelal rantsoenen berekende. Zijn jongensdroom bleef echter altijd in beeld en in 2005 werd deze werkelijkheid. Samen met zijn vrouw Joke nam hij in januari 2005 het ouderlijk bedrijf over. De veehouderij in het Vlaamse Wijtschate bestaat uit 115 hectare land, 250 koeien en 250 stuks jongvee.
Automatisch melken is een verademing
“We zijn overgestapt op automatisch melken omdat we van begin af aan de ambitie hadden om te groeien in het aantal melkkoeien. In eerste instantie dachten we wat meer tijd te stoppen in arbeidsuren, maar dit hebben we zwaar onderschat. Toen dit niet bleek te werken met het snel toenemende aantal koeien, zijn we overgestapt op automatisch melken en dat was een verademing” aldus Delporte. “De tijdwinst die werd behaald door het inzetten van melkrobots was aanzienlijk. Door de te kleine melkinstallatie hiervoor liepen de melktijden voor koeien weleens op tot 3,5 uur. Als je dat vergelijkt met de huidige situatie dat een koe in 10 minuten gemolken is, kan men wel nagaan dat de tijdwinst enorm is. De vrijgekomen tijd gaat vooral terug naar de koeien, en het koe welzijn, we kijken nu nóg meer naar de gezondheid van de koe dan we al deden”, geeft Davyd aan.
Automatisering is essentieel
Om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen, is het volgens Davyd essentieel om te verduurzamen en te automatiseren. “De terugverdientijd van het project en het financiële plaatje is altijd een moeilijke schatting. Maar, ik ben zeker positief over de toekomst in de melkveehouderij en ik ben ervan overtuigd dat de melkrobots het bedrijf rendabeler maken. Ze zorgen namelijk voor betere resultaten, arbeidsbesparing en daarnaast voor gezondere koeien. Ik vind het zeker een grote vooruitgang voor ons bedrijf dat de robots er zijn”, aldus Davyd.
Arbeidskrachten tegenover automatisch melken
“Wij zijn een bedrijf dat het moeilijk zou vinden om met personeel te werken en om taken uit handen te geven. We houden graag zelf controle over de uit te voeren taken. Automatisering bleek dus goed bij ons bedrijf te passen. Het is sowieso moeilijk om het melken uit te besteden aan arbeidskrachten. Je zoekt iemand voor 7 dagen in de week, inclusief zondagen, voor de ochtend- en avondmelking. Dat willen niet veel mensen. Op feestdagen wil niemand werken en ben je alsnog zelf de klos. Dat wilden we niet. We hebben momenteel vier personeelsleden, de vier robots, die draaien 24 op 24, zonder klagen. Ze bellen weleens via het alarm, maar zij werken 365 dagen per jaar en dat is prachtig. Ze hebben ook geen vakbond”, zegt Deporte lachend.
Hoeveelheid data uit T4C is enorm
In de toekomst is het plan om nóg meer uit het T4C managementsysteem te halen en een zo uniform mogelijke veestapel te creëren. Davyd geeft aan dat er in Genetica nog stappen gezet moeten worden, maar dat hier hard aan gewerkt wordt en dat het een project voor de lange termijn is. “Er zijn nog zoveel meer mogelijkheden met T4C, dan we tot nu toe gebruiken. Gaandeweg leer je meer en meer en groei je verder in het programma. De hoeveelheid data over de koeien die eruit komt is enorm en die data helpen ons bedrijf goed vooruit. Daar zijn we ons echt bewust van. We zien ook dat bepaalde koeien meer kunnen en daardoor krijg je dus meer inzicht in de prestaties van de koeien”.
Slim boeren
Richting de toekomst staat het thema ‘Slim boeren’ centraal en voor Davyd betekent dit de gepaste keuzes maken die naar duurzaamheid en arbeidsefficiëntie haalbaar zijn voor het familiebedrijf. “Wij willen het bedrijf laten draaien met eigen arbeid. Hierin is automatisch melken voor ons de ideale oplossing geweest om gaandeweg te kunnen groeien in het aantal koeien en dit tevens met het eigen gezin rond te kunnen zetten”. Daarnaast werkt Davyd nog op zelfstandige basis als veevoederspecialist. Hij richt zich hierin met name op het berekenen van rantsoenen. Hij ziet het als een extra uitdaging om zijn eigen ervaringen uit te wisselen met collega melkveehouders. Davyd en Joke zouden het natuurlijk geweldig vinden als hun kinderen het bedrijf zouden voortzetten, maar willen het de kinderen absoluut niet opdringen. Net als Davyd vroeger, willen ze hun kinderen de kans geven om verder te kijken dan de boerderij. Als ze dan alsnog besluiten om het bedrijf in te gaan, is dat mooi meegenomen.
Melkveebedrijf Delporte-Opsommer
Davyd en Joke Delporte runnen in Wijtschate, België een melkveebedrijf met 115 hectare grond en zo’n 250 melk- en kalfkoeien. De drie kinderen, Robin (14), Mathias (12) en Lize (8) helpen ook graag mee. Daarnaast werkt Davyd nog op zelfstandige basis als veevoederspecialist. Het bedrijf heeft een gemiddelde dagproductie van 35 liter, met 4,4% vet en 3,45% eiwit. Het gemiddeld celgetal is 195. De gemiddelde leeftijd van de koeien is 4,01 jaar. In november 2018 besloot de familie dat het tijd werd voor stalautomatisering en schaften ze vier melkrobots (Lely Astronaut A5) aan. Naast de vier melkrobots zijn er nog meer Lely producten op het bedrijf aanwezig, waaronder de Discovery mestschuiver en de Juno voeraanschuiver.