Voor de eerste editie van ‘Over koetjes en kalfjes’ zakten 140 melkveehouders op 1 februari 2019 af naar Inagro te Beitem.
Het programma vol leer- en netwerkmogelijkheden, een formule die al haar nut bewees op de jaarlijkse trefdagen van de VarkensAcademie, kon dus bekoren. Toch zal het opzet slechts tweejaarlijks georganiseerd worden. De eerstvolgende editie is gepland op vrijdag 5 februari 2021.
Twee centrale sprekers
Joep Driessen van DVM leerde melkveehouders te kijken naar de lichaamstaal van de koe en dat te vertalen naar concrete managementacties. Hij beklemtoonde dat het van groot belang is koeien zoveel mogelijk te laten vreten en rusten. Elke koe moet één vreetplaats hebben, die minstens 70 cm breed is. Ervaringen uitwisselen met collega’s, waar Inagro werk van maakt in studieclubs, werd sterk aanbevolen.
Onder de titel: ‘Een koe is geen cavia: waarom spreken met consumenten zo moeilijk is’, leerde Stef Aerts van Odisee melkveehouders om in dialoog te gaan met consumenten. Hij overtuigde de deelnemers om op een positieve manier om te gaan met vragen. “Zorg ervoor dat je jezelf begrijpt vooraleer je begrip vraagt”, klonk het. “Zeg wat je doet, en waarom. Heb geen schrik van vragen.”
Aerts vergeleek de situatie van de melkveehouders met die van studenten tijdens hun examens: “Een antwoord niet weten, bezorgt je een vervelend gevoel. Als je niet kan verwoorden waarom je iets op een bepaalde manier doet, dan is het lastig om consumenten een goed antwoord te bieden.”
Technische onderwerpen
Na de lunch konden de deelnemers kiezen uit zes technische onderwerpen, gaande van voeders samenstellen tot stressvrij omgaan met dieren.
Eddy Decaesteker leerde melkveehouders hoe ze krachtvoeder kunnen besparen zonder in te boeten op productie. “Eerst streef je naar een goede melkproductie, in combinatie met goede gehalten. Daarna ga je na of je het voedersaldo nog verder kunt optrekken met een goedkoper rantsoen.”
Via haar onderzoek verbetert Leen Vandaele (ILVO) de jongvee-opfok en het transitiemanagement om de methaanuitstoot per liter melk te verlagen. “Zo kunnen we de uitstoot tot 3,6 procent verminderen op bedrijfsniveau”, vertelde ze.
Dominique Huits (Inagro) ging dieper in op waterbehandeling op landbouwbedrijven. Omdat leidingwater op een melkveebedrijf gemiddeld 2 euro/m³ kost, streven melkveehouders best naar een maximale kost van 1,5 euro/m³ voor alternatief drinkwater. “De locatie bepaalt welke alternatieve waterbron interessant is voor jouw bedrijf. Als je wil investeren in een waterbehandelingstechniek, dan bekijk je vooraf best de installatie- en werkingskosten.”
Bij omschakeling naar bio is het belangrijk om vooraf voldoende info in te winnen. “Neem je tijd voor je beslist”, raadde Sander Van Haver (Bio Zoekt Boer) aan. “Je hebt ook best wat akkerbouwerbloed in je”, suggereerde Johan Boussemaere, die recent omschakelde naar bio.
Joep Driessen gaf in de namiddag tips om koeien op een stressvrije manier te verplaatsen. Zo blijkt dat een koe twee keer zo traag stapt als een mens. “Wil je parallel naast de koe lopen, dan kan je best voor of achter de schouder van de koe lopen”, gaf hij mee. Driessen raadde de deelnemers ook aan om vaarzen een tot twee maanden voor de afkalving een week in de kudde te laten lopen. Zo heeft het dier veel minder stress na de afkalving.
Geert Haesaert (Universiteit Gent) sprak over mycotoxines. “Als een maisperceel aangetast is, haksel het dan tijdig”, klonk het. “Een week te laat hakselen zorgt al voor een duidelijke verhoging van mycotoxines.” Verder kan voldoende vruchtafwisseling het probleem helpen bestrijden. Bepaalde mycotoxines worden afgebroken in de pens. Helaas leidt dat soms tot nog giftigere metabolieten.
Bron: Inagro – 5 feb 2019