De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) juicht de Engagementsverklaring van de Vlaamse regering ter ondersteuning van het dranken- en tussendoortjesbeleid van scholen toe.
Witte melk en ongezoete zuivelproducten worden opgenomen in de Kieskeurig basisaanbevelingen van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ). Ze zullen dan ook ruim ter beschikking gesteld worden, zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs.
“Uit de recente resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2014 is gebleken dat nagenoeg alle jongeren onvoldoende zuivelproducten consumeren, terwijl net deze groep de grootste behoefte heeft aan de veelheid aan essentiële nutriënten (o.a. calcium, fosfor, magnesium, zink, jodium, kalium en vitaminen) die zuivel aanbrengt”, onderlijnt BCZ in een mededeling. “Zo stelt het eindrapport van de voedselconsumptiepeiling dat een groter verbruik van zuivelproducten een positieve impact op de gezondheid van onze botten heeft en bij kinderen en adolescenten ook in verband wordt gebracht met minder zwaarlijvigheid, een afname van het risico op hart- en vaatziekten en een betere cardiorespiratoire capaciteit.“
BCZ is dan ook blij dat de Vlaamse regering dit advies ter harte neemt. De organisatie is vooral tevreden dat het aanmoedigingsbeleid van zuivel ook voor secundaire scholen geldt. “Het aanbod van zuivelproducten is hier immers ondermaats”, meent BCZ. De organisatie hoopt daarom van harte dat de vooropgestelde strategie van promotie en het aantrekkelijk maken van melkproducten op de scholen zijn vruchten zal afwerpen en dat de consumptie van melk en zuivelproducten door jongeren zal toenemen.
Bron: Mededeling BCZ – 28 november 2016