VIB-UGent onderzoekers hebben een gen gevonden dat de zaadopbrengst in maïshybriden met 10 tot 15 procent kan verhogen. De resultaten uit onderzoek werden bevestigd tijdens veldproeven in België en de VS.
VIB-UGent wetenschappers onder leiding van Prof. Dirk Inzé en Dr. Hilde Nelissen onderzoeken de moleculaire mechanismen die aan de basis liggen van bladgroei in maïs. De ontwikkeling van het blad staat model voor de groeiprocessen in de plant. Weten hoe bladeren groeien levert immers veel informatie op in verband met de groei van de volledige plant.
De onderzoekers vonden een gen in maïs, genaamd PLA1, dat de plantengroei en de grootte van plantenorganen zoals bladeren, maar ook de kolf, sterk verhoogt. Dirk Inzé (VIB-UGent): “We zijn erin geslaagd om de biomassa en zaadproductie van maïs beduidend op te drijven door de aanmaak van PLA1 in de plant te verhogen, wat een meeropbrengst van 10 tot 15 procent oplevert, op hetzelfde landbouwoppervlak.”
Wetenschappelijke analyses op celniveau brachten aan het licht dat het PLA1-gen de plantencellen langer in delende toestand houdt, waardoor de duur van de groeifase wordt verlengd. “Planten met het PLA1-kenmerk groeien dus langer, waardoor ze groter worden en meer zaad produceren, wat een meerwaarde kan betekenen voor landbouwers,” vertelt Hilde Nelissen (VIB-UGent).
De onderzoekers waren dan ook bijzonder opgetogen het groeibevorderende effect van PLA1 te kunnen bevestigen in veldproeven over meerdere seizoenen in België en de VS. Dit zowel in maïs-inteeltlijnen als in hybriden.
De veldproeven in België werden uitgevoerd in samenwerking met ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek). Dit kadert in de strategische alliantie tussen VIB en ILVO om onderzoek naar basismechanismen te vertalen naar toepassingen in de landbouw.
“Met het maïsblad als onderzoeksmodel hebben we al enkele belangrijke bijdragen geleverd aan het ontrafelen van groeiprocessen in de plant. De nieuwe inzichten kunnen we niet alleen vertalen in meer biomassa, maar ook in een hogere zaadopbrengst”, legt Dirk Inzé uit. “In deze studie werd het gehele traject van basisonderzoek tot praktijkevaluatie in het proefveld succesvol afgelegd.”
Verder onderzoek richt zich nu op het achterhalen van de moleculaire mechanismen die aan de basis van de verhoogde opbrengst liggen.
Bron: VIB-UGent – 16 maart 2017