Op vrijdag 17 februari verdedigt ILVO-UGent onderzoekster Sophie de Graaf haar doctoraat. Ze is erin geslaagd om een relatief snelle en betrouwbare index te ontwikkelen om het welzijn van melkkoeien op het bedrijf te scoren.
Het welzijn van melkvee kan op een efficiënte en betrouwbare manier worden bepaald, dankzij de flexibele en relatief snel uitvoerbare index die werd ontwikkeld door ILVO-UGent onderzoekster Sophie de Graaf, aldus een mededeling van het ILVO. Nog volgens deze bron biedt dat perspectieven, want melkveebedrijven met goede welzijnsscores kunnen zich nu in principe profileren en zelfs een meerprijs bedingen voor hun diervriendelijk geproduceerde melk.
Volgens het onderzoek is daar een markt voor. In een enquête met meer dan 750 consumenten, verklaarde ruim een derde zich bereid een meerprijs te betalen voor melk van ‘diervriendelijke bedrijven’. Voor de meeste consumenten bleken toegang tot weidegang en afwezigheid van ziekten voor de koeien belangrijke welzijnsfactoren te zijn.
De koe
De nieuwe welzijnsindex is gebaseerd op enerzijds een inschatting door experts van hoe erg het welzijn van een koe is aangetast door de verschillende welzijnsaandoeningen, en anderzijds op het voorkomen van elk welzijnsprobleem in de kudde. Deze welzijnsindex combineert metingen van welzijnsproblemen die de grootste impact op het welzijn van melkvee hebben op een simpele, gevoelige manier, en een manier die overeenkomt met welzijnsbeoordelingen volgens experts op het gebied van het welzijn van melkvee. Door te focussen op de voornaamste welzijnsproblemen duurt het gemiddeld 150 min om het welzijn van een kudde te evalueren. De index is ook flexibel, en dat is een must. “We moeten ons er steeds van bewust zijn dat sommige aspecten van welzijn niet gekend zijn of niet gemeten kunnen worden. Maar, omdat de nieuwe werkwijze flexibel is, kunnen metingen vervangen of toegevoegd worden”, aldus Sophie de Graaf.
De consument
Er werd een enquête gehouden onder 786 consumenten in Vlaanderen. Vervolgens werd een segmentatie-analyse uitgevoerd op basis van de gerapporteerde intentie van consumenten om diervriendelijk geproduceerde melk aan te schaffen, en van hun evaluatie van de huidige staat van het welzijn van melkvee in Vlaanderen. Blijkt dat 32 procent van de ondervraagde consumenten een hoge intentie heeft tot het kopen van diervriendelijk geproduceerde melk, veel interesse heeft in informatie over het welzijn van melkvee en verschillende koeienwelzijnskeurmerken, en een hoge bereidheid toont tot het betalen van een meerprijs voor diervriendelijk geproduceerde melk. Voor de meeste consumenten bleken toegang tot weidegang en de afwezigheid van ziekten de belangrijkste welzijnsindicatoren. Deze indicatoren zijn dus veelbelovend voor gebruik in toekomstige communicatie om diervriendelijke melk te promoten.
Omdat de resultaten van de enquête een hoge mate van differentiatie bij Vlaamse consumenten aantonen met betrekking tot hun interesse in diervriendelijk geproduceerde melk zou de invoering van een keurmerk op de Vlaamse markt volgens dit onderzoek gebaseerd moeten zijn op een systeem dat meerdere niveaus van dierenwelzijn aangeeft, bijvoorbeeld via sterren, aan verschillende prijsniveaus.
De veehouder
Via invoering van een keurmerk voor diervriendelijk geproduceerde melk, zou een veehouder zich kunnen onderscheiden op het gebied van dierenwelzijn. Bovendien kan een hoog niveau van dierenwelzijn op een melkveebedrijf leiden tot een variërende meerprijs die (deels) bij de veehouder terechtkomt. Die meerprijs kan dan compenseren voor inspanningen/investeringen van de veehouder. En dat is nodig, ook voor bedrijven met goede bedrijfsprestaties. Via een analyse naar de relatie tussen dierenwelzijn en bedrijfsprestaties (voederkostefficiëntie) bij 41 melkveehouders, kon Sophie de Graaf namelijk niet aantonen dat een hoger niveau van dierenwelzijn gepaard gaat met een kosten-efficiëntere bedrijfsvoering.
Het doctoraat
Op 17 februari 2017 verdedigt Sophie de Graaf haar doctoraat getiteld: ‘Assessment, market potential and margins of improved dairy cattle welfare’. De openbare verdediging vindt plaats om 15 uur in de vergaderzaal 3.1 Edgar Blancquaert van Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent.
Bron: ILVO – 15 februari 2017