Op 30 september vond de afsluitende studiedag van Koesensor plaats in de Hooibeekhoeve te Geel. De gekende website (www.koesensor.be) zal echter online blijven en onderhouden worden.
Koesensor, het kenniscentrum voor sensoren in de melkveehouderij, kwam 4 jaar geleden tot stand als een samenwerking tussen de KU Leuven, ILVO en de Hooibeekhoeve. Het hoofddoel van het project was de teruglopende vruchtbaarheidsresultaten op Vlaamse melkveebedrijven tegen te gaan door individuele melkparameters op te meten. Zo ontwikkelden onderzoekers aan de KU Leuven een nauwkeurige methode om het hormoon progesteron en de samenstellingstelling van melk te meten. Deze innovatieve technieken werden op de studiedag voor het eerst aan het grote publiek gedemonstreerd.
“Hoewel sensoren intussen niet meer weg te denken zijn uit de moderne melkveehouderij, bestaan er nog vele vragen over het gebruik ervan”, verklaarde Kristine Piccart van ILVO. Om die reden werd het kennisplatform Koesensor opgericht binnen het project. “Melkveehouders kunnen bij ons terecht met al hun vragen over sensoren en de interpretatie van de sensordata. Zo proberen wij het nut van de bestaande sensortechnieken te verbeteren, en technologie toegankelijker te maken.”
Hoewel het wetenschappelijk luik van het Koesensor-project op zijn einde loopt, zal de gekende website echter online blijven en onderhouden worden.
www.koesensor.be
Bron: Persartikel – ILVO – 12 oktober 2016