De Vlaamse landbouwconjunctuurindex zakte dit voorjaar 2016 naar een nieuw dieptepunt. De tevredenheid over de afgelopen zes maanden en het optimisme over de komende zes maanden nemen af. De index strandt daarmee op 62. Aldus een publicatie van het Departement Landbouw en Visserij.
Bij een waarde van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden. Alle deelsectoren doen het minder goed. De indexen van melkvee en varkens zijn de laagste sinds het begin van de meting in 2007. Ook de fruittelers gaan terug naar af. Bepaalde sectoren ontvingen eind 2015 een crisistoeslag, maar door de aanhoudende lage verkoopprijzen staat het landbouwinkomen nog steeds onder druk. De resultaten zijn gebaseerd op een extrapolatie van 580 ingevulde enquêtes.
Door de huidige landbouwcrisis polste het Departement Landbouw en Visserij ook naar de extra acties die land- en tuinbouwers in de afgelopen 12 maanden ondernomen hebben om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen.
55 procent heeft maatregelen genomen. Gemiddeld gaat het om 2,3 acties per bedrijf. In de eerste instantie teren landbouwers op hun spaargeld en bezuinigen ze op privébestedingen en investeringen. Andere stappen die ze zetten: een krediet op korte termijn, een uitstel van betaling van toeleveranciers, een familiale lening of buitenshuis gaan werken.
Ondanks hun inspanningen heeft 25 procent in maart 2016 toch openstaande facturen met verstreken vervaldatum. In de varkenssector loopt dat aandeel op tot 41 procent, in de melkvee- en rundveehouderij tot 30 procent. Meestal zijn de bedrijfsleiders nog geld verschuldigd aan de veevoederfabrikant of de loonwerker.
Voor een beeld van de evolutie klik conjunctuur_2016_voorjaar.