Een adequate ventilatie van rundveestallen, en zeker van kalverstallen, is van primordiaal belang om ademhalingsstoornissen te voorkomen. Daarbij dient steeds gepoogd te worden om voldoende luchtverversing te voorzien voor het in de stal aanwezige metabole gewicht aan runderen.
Deze zuidwestelijke inlaatopening(en) en noordoostelijke uitlaatopening(en) dienen een dusdanige oppervlakte te hebben dat via deze openingen geventileerd kan worden voor het aanwezige (metabole) gewicht in de stal.
Daarbij wordt aangeraden te ventileren met een debiet van 1 m3 / kg / uur.
De windsnelheid thv de luchtinlaat bedraagt idealiter 1 m / seconde, wat omgerekend naar een uur overeenkomt met 3.600 m / uur
Concreet betekent dit dat men 1 m2 OPEN inlaat (en evenveel uitlaat aan de tegenovergestelde zijde) dient te voorzien per 3600 kg gewicht tijdens de zomermaanden, ttz:
3600 kg x 1 m3 / kg / uur
———————————– = 1 m2
3600 m / uur
Er dient maw 1 m2 OPEN inlaat te zijn per 3600 kg aanwezig gewicht tijdens de zomermaanden. Om de lucht doorstroming doorheen de stal niet af te remmen dient aan de tegenovergestelde zijde een even grote luchtuitlaat te zijn. Deze in- en uitlaatopening wordt best zo breed mogelijk voorzien zodat de ganse stal homogeen geventileerd wordt.
Tijdens de koude wintermaanden mag de ventilatie terug geschroefd worden naar 1/5 van de hoger gemaakte berekening. Dat betekent dat men de berekende inlaat tijdens de winter reduceert naar 1/5 door de openingen dicht te maken voor 80%. Dit kan gebeuren door aan de buitenzijde een rolgordijn te voorzien dat open of dicht kan gemaakt worden om de ventilatie bij te regelen wanneer minder gewicht in de stal aanwezig is of tijdens de winter. Een dergelijk gordijn sluit best van onder naar boven zodat de opening zich steeds zo hoog mogelijk bevindt.
Tijdens het voorjaar en het najaar, wanneer warme dagen afgewisseld worden door koude nachten wordt best de ventilatie geopend tijdens de warme dag (cfr berekening zomer), doch voor 4/5 dicht gemaakt tijdens de koude nacht (cfr berekening winter). Op die manier kan men te grote dag-nacht schommelingen in de staltemperatuur vermijden, aangezien een temperatuurverschil (tussen dag en nacht) > 5°C voor kalveren dient vermeden te worden. Om dit praktisch haalbaar te maken kan met een ‘weerstation’ gewerkt worden dat de openingen (van de zijgevels) aanstuurt.
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.