Oplossing voor koeien vangen. Al minstens acht jaar maakt Lekkerkerker gebruik van MPR Dracht van CRV. ‘Daarvoor lieten we de koeien scannen op dracht’, vertelt de veehouder. ‘Maar we hebben een beperkt aantal voerplaatsen en kunnen daardoor niet alle koeien tegelijk vastzetten. Vaak moesten we dan alsnog dieren gaan vangen in de stal wat veel tijd kostte. Toen MPR Dracht beschikbaar kwam leek me dat voor ons bedrijf een ideale oplossing’, herinnert hij zich.
Selectie automatisch
Werken met MPR Dracht bevalt Lekkerkerker tot op de dag van vandaag heel goed. ‘Het werkt heel eenvoudig’, vertelt hij. ‘Bij iedere melkcontrole worden automatisch de dieren geselecteerd die in aanmerking komen voor drachtonderzoek. Bij ons zijn dat op dit moment alle koeien die 42 dagen of meer voor de mpr-datum zijn geïnsemineerd. Maar ik kan deze selectie aanpassen als ik dat wil. In VeeManager kan ik bovendien nog extra dieren aanvinken die ik wil laten onderzoeken, bijvoorbeeld omdat ik twijfel of ze nog wel drachtig zijn.’
Geen omkijken naar
De veehouder en de monsternemer hebben verder geen omkijken naar het onderzoek. De geselecteerde monsters worden automatisch onderzocht op de aanwezigheid van een eiwit dat de dracht voorspelt en de uitslag wordt automatisch in VeeManager verwerkt. ‘Er zijn drie opties. De koe is drachtig, ze is niet drachtig of de uitslag is onzeker’, legt Lekkerkerker uit. ‘Bij een onzekere uitslag laat ik de koeien bij de volgende mpr nogmaals onderzoeken maar in veel gevallen blijkt al eerder dat ze toch niet drachtig zijn. Natuurlijk moet je de koeien in de gaten blijven houden’, relativeert de veehouder. ‘Af en toe sterft een vruchtje na drachtonderzoek alsnog af. Maar datzelfde gebeurde bij koeien die via scannen drachtig zijn verklaard’, herinnert hij zich. Met acht jaar ervering durft Lekkerkerker met een gerust hart te stellen dat de uitslag van MPR Dracht net zo betrouwbaar is als die van rectaal drachtonderzoek.