• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.beMelkveebedrijf.be

Nieuws voor de melkveehouder

  • Bemesting
  • Gezondheid
  • Fokkerij
  • Melkwinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Sojateelt in Europa

Bijproducten 31 mei 2022

Sojateelt in Europa

Hoewel de teelt van sojabonen in Europa in de laatste 12 jaar verviervoudigd is, wordt nog steeds 90 procent van de soja geïmporteerd uit landen als de VS en Brazilië. Zowel op economisch als ecologisch vlak zou het interessanter zijn als Europa voldoende soja kan produceren.

Het Franse onderzoeksinstituut INRAE en de technische universiteit AgroParisTech hebben dit uitgezocht. Ze kwamen tot de conclusie dat Europa voor 50 procent zelfvoorzienend kan zijn in de sojaproductie als 4 procent van alle akkers gebruikt wordt voor de teelt van soja. Als 11 procent van de akkers ingezet wordt, zouden we volledig in onze eigen behoefte kunnen voorzien. De gemiddelde opbrengst per hectare bedraagt 2 ton. Op dit moment bevinden de meest vruchtbare gronden zich in Zuid-Europa, maar tegen 2050 zou het, onder invloed van de klimaatverandering, efficiënter zijn om soja te telen in Noord- en Oost-Europa.

Economisch interessant

Zelf soja produceren is economisch interessant, aangezien import gepaard gaat met transportkosten. Bovendien heeft een lokale productie ecologische voordelen. Ten eerste wordt vervuiling door transport tegengegaan. Daarnaast kan ook het gebruik van meststoffen met stikstof verminderen. De sojaplant leeft samen met bacteriën die stikstof in de grond vastzetten. Hierdoor zijn er minder meststoffen nodig voor het volgende gewas dat op het akker geteeld wordt. Volgens het model zou het gebruik van stikstof met 4 tot 17 procent dalen bij een grotere lokale sojaproductie.

Tekst: Erna van Butzelaar

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
“Iedere melkveehouder kan nu aan de Vector”
20 mrt

“Iedere melkveehouder kan nu aan de Vector”

14 nieuwe Vredestein Traxion-banden voor Claas Arion-tractoren
20 mrt

14 nieuwe Vredestein Traxion-banden voor Claas Arion-tractoren

Milcobel 2024
19 mrt

Milcobel zet strategische koers voort: sterke financiële resultaten en focus op zuivel

Blauwtong: Meer dan 3.600 bevestigde besmettingshaarden in België in 2024
18 mrt

Blauwtong: Meer dan 3.600 bevestigde besmettingshaarden in België

Abortusonderzoek bij rundvee: kan één analyse volstaan?
18 mrt

Abortusonderzoek bij rundvee: kan één analyse volstaan?

Toon meer

Meer melkvee nieuws

Maak hier uw keuze:

bemesting

Diergezondheid

Fokkerij melkvee

Melkveebedrijf

Veevoer Melkvee

Wet en regelgeving

Toon meer

Gerelateerde artikelen bijproducten

Wereldwijd recordoogsten voor mais en soja

Wereldwijd recordoogsten voor mais en soja

Voermarkt in beweging: graanmarkt afwachtend, sojaprijzen stijgen

Voermarkt in beweging: graanmarkt afwachtend, sojaprijzen stijgen

Scherper op RE in krachtvoer, maar zorg wel dat energie op peil blijft

“Scherper op RE in krachtvoer, maar zorg wel dat energie op peil blijft”

Footer

Onze vakpartners

Lely
Yara
KWS melkveebedrijf
Logo AHV Benelux
Speersta logo png

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Inschrijven nieuwsbrief
  • Adverteren
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Compost
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Speerstra
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer