Als rundveedierenarts kijk ik met grote interesse naar ontwikkelingen in de sector. Met name de laatste jaren zie ik op voedingsgebied zeer uiteenlopende toepassingen voorbijkomen. Een erg leuk gebied om onderdeel van uit te maken. Het oudste voer in het nieuwste jasje is toch wel gras! De laatste jaren is er een verschuiving gaande in de omgang en toepassing van gras.
Weiden
Klassiek is weiden. Daarna kregen we kuilen die in de praktijk wisselend maar vaak met succes zijn toegepast.
Het grootste nadeel van weiden is dat er verliezen ontstaan door vertrapping. Daarnaast kunnen ook bij fouten in het weidemanagement parasitaire problemen op de loer liggen. Het grootste voordeel is dat er geen in- en/of uitkuilverliezen zijn zonder enig (loon)werk. De koeien halen het immers zelf.
Naast de genoemde voor- en nadelen stimuleren melkfabrieken het weiden middels uitbetaling van een weidepremie.
Kuilen
Een andere methode om met gras om te gaan, is het inkuilen. Een principe dat vele uitdagingen en sub-vormen kent. Denk bij de uitdagingen aan het juiste maaimoment in combinatie met de draagkracht van de bodem. Denk aan het optimale maaimoment op de dag. Wanneer bevat gras de meeste suiker en eiwitten?
Een plant maakt gedurende dag extra suikers aan onder invloed van zon en fotosynthese. Na meerdere zonuren maaien is dus optimaler. Echter, je moet uiteindelijk ook met je loonwerker door een deur kunnen en soms geeft de planning problemen. Daarbij kan zeer goed drogend weer bij meerdere zonnige dagen ‘s ochtends maaien en ‘s avonds inkuilen ook voordelen voor de conservering opleveren. Denk hierbij wel aan de laagjes en het gewicht op de kuil! Een goed gewonnen maar slecht geconserveerde kuil is ook een mindere kuil.
Zoals altijd, …
U heeft slecht 20% van het artikel gelezen dat verschenen is in het juli nummer van Varkensbedrijf België.
Interesse om het vervolg te lezen ? Via onderstaande link kan je een abonnement nemen.