ForFarmers Hendrix stelde zijn Kempensysteem voor op het bedrijf Apers-Mertens in Haasdonk. Dit vooruitstrevende bedrijf opent een gloednieuwe serrestal, werkt met een melkrobot en koos in 2008 als eerste bedrijf in België al voor het Kempensysteem van ForFarmers Hendrix. Op 15 november houdt het bedrijf Apers-Mertens een Open Dag.
Het Kempensysteem is een compleet voersysteem voor melkvee. Het rantsoen bestaat uit vrije opname van slechts twee componenten: een smakelijke structuurbron in combinatie met de speciaal ontwikkelde KempenBiks. Het voerconcept is daardoor erg eenvoudig, gemakkelijk toe te passen en geeft minder kans op voerfouten. Het is arbeidsefficiënt, het verhoogt de productie en verlicht de werkdruk. Kortom: meer melk met minder werk.
Bij het Kempensysteem hebben koeien een vrije keuze uit een smakelijke structuurbron en Kempenvoeder. In de praktijk bestaat het rantsoen uit een zeer droge voordroogkuil die van het eigen grasland gewonnen of aangekocht kan worden. Het krachtvoer bestaat uit een speciaal ontwikkelde korrel gericht op een veilige en efficiënte pensverwerking. Het bevat alle ingrediënten voor gezonde en vruchtbare koeien met een hoge levensproductie.
De KempenBiks wordt opgenomen uit de Kempenfeeder, een speciaal ontworpen bak die ervoor zorgt dat het krachtvoer gelijkmatig over de dag gegeten wordt.
Het Kempensysteem wordt sinds 2006 toegepast in Nederland. En met succes! Voor bepaalde veehouders is dit een ideaal systeem om met minder werk meer melk te kunnen produceren. Ook internationaal kiezen steeds meer veehouders voor het Kempensysteem. Inmiddels zijn er ervaringen met het systeem op ruim 400 bedrijven in België, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Zuid-Korea.
Gezonde koeien
• Een jaar rond constant rantsoen. Dat voert eenvoudig en verkleint de kans op voerfouten. Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen voorkomen worden.
• Uit praktijkonderzoek blijkt dat koeien in het Kempensysteem beter in conditie blijven ondanks de hogere melkgift.
• Positieve werking op vruchtbaarheid en gezondheid.
Meer melk
Met het Kempensysteem realiseert men een hogere levensproductie. Uit onderzoek en praktijkresultaten blijkt dat de technische resultaten bij het Kempensysteem zeer goed zijn.
• Voeropname en melkproductie stijgen met 10 tot 15%.
• Door gelijkblijvend eiwitgehalte en licht dalend vetgehalte nemen de totale kilo’s vet en eiwit toe.
• Hogere melkproductie en duidelijk beter in conditie.
Arbeidsbesparing
Doordat het ruwvoerproces geheel of gedeeltelijk vervalt, realiseert men een arbeidsbesparing.
• Dit kan oplopen van 15 tot 20%.
• Als de melkproductie stijgt, is de besparing zelfs nog groter.
• Meer arbeidsgemak en -verlichting.
• Hogere arbeidsproductiviteit.
Het toepassen van het Kempensysteem betekent een behoorlijke verandering van bedrijfsvoering.
Zo is het aandeel krachtvoer in het rantsoen bij het Kempensysteem hoger dan bij een traditioneel bedrijf. Hierdoor nemen de voerkosten toe. Deze hogere krachtvoerkosten worden wel gecompenseerd door besparing op andere kosten (bijvoorbeeld arbeids-, ruwvoer-, mechanisatie- en/of loonwerkkosten) en/of door extra opbrengsten door een andere benutting van de grond.
Of het Kempensysteem financieel interessant is voor een bedrijf is dus sterk afhankelijk van de bedrijfsspecifieke mogelijkheden. ForFarmers Hendrix helpt graag bij het maken van de juiste
keuze. De voor- en nadelen voor het bedrijf worden daarin zorgvuldig afgewogen. Daarvoor doorloopt ForFarmers Hendrix , samen met de bedrijfsleider, de volgende stappen:
Stap 1 Quickscan
Met de Quickscan wordt bekeken in hoeverre het Kempensysteem bij het bedrijf past.
Stap 2 Praktische haalbaarheid
De Kempenspecialist kijkt samen met de bedrijfsleider naar de toepasbaarheid van het Kempensysteem op het bedrijf. Hij bespreekt eventuele aanpassingen die nodig zijn voor optimaal rendement uit het Kempensysteem.
Stap 3 Opstartfase
Centraal hierbij staat het veilig omschakelen, waarbij zowel de koeien als de veehouder moeten wennen aan het nieuwe voersysteem. Tijdens deze fase is er extra ondersteuning van de Kempenspecialist van ForFarmers Hendrix.
Het bedrijf Apers-Mertens kiest als eerste melkveehouder voor Kempensysteem
Als eerste melkveehouder in België startte het gezin van Koen Apers en Lieve Mertens uit Haasdonk in 2008 met het Kempensysteem. Een keuze die het gezin, dat ook aan aardbeienteelt doet, zich nog geen moment beklaagd heeft. “De voordelen van het Kempensysteem liggen voor de hand. Met minder arbeid haal ik toch meer melk uit mijn koeien”, klinkt het bij Koen Apers.
Het Kempensysteem is een voersysteem op basis van vrije opname van krachtvoer en hooi. Het systeem is ontwikkeld in het Kempenshof, het gekende rundvee-onderzoekscentrum van Nutreco. Het systeem biedt een antwoord op het gebrek aan grond en de stijgende kosten om ruwvoer te telen alsook een oplossing voor het dreigende tekort aan arbeid.
“Na enkele bezoeken aan Nederlandse melkveehouders die met het Kempensysteem werken, waren we overtuigd”, geeft Koen aan. De jonge boer studeerde in 2001 af als graduaat landbouwer. Na een korte periode in de privé bij SGS koos Koen ervoor om mee in het melkveebedrijf van zijn ouders te stappen. In 2007 bouwden ze een serre om aan aardbeienteelt te kunnen doen. Twee jaar later drong een renovatie van de koestal, die dateert van 1977, zich op. “De keuze was toen om te investeren in een mengvoerwagen en silo’s of in de goedkopere Kempenbakken. Met het Kempensysteem konden we verder melken in de bestaande stal en via goedkope aanpassingen toch voorzien in meer koecomfort. Met de hulp van specialisten van ForFarmers Hendrix verliep de overgang bijzonder vlot. Sindsdien vreten onze 52 koeien elk dagelijks 16 kg Kempenbrok in combinatie met 8 kg droge voordroog die zelf geteeld wordt.”
De koeien likken als het ware de brok uit de nauwe opening van de Kempenbak. De veelvuldige tongbewegingen (bufferende werking), de langzame krachtvoeropname en de samenstelling ervan voorkomen pensverzuring. De rust in de stal is opvallend. “Sinds we het systeem in gebruik namen, hebben we amper nog gezondheidsproblemen gehad. Omwille van een nijpend ruwvoertekort zaten we vroeger met een gemiddelde melkproductie van 21 liter. Dat getal is ondertussen opgelopen tot een gemiddelde productie van 29 liter.”
Naast de hogere melkproductie ziet Koen nog voordelen aan het systeem. “Zoals ik al zei, meer melk met minder arbeid. Door onze doorgroei in de aardbeienteelt was dit een vereiste. Ik meen toch te zeggen dat we door dit systeem een halftijdse arbeidskracht kunnen uitsparen.”
Open Dag bedrijf Apers-Mertens op 15 november 2013
Op 15 november houdt het bedrijf Apers-Mertens een Open Dag waarop onder meer de gloednieuwe serrestal bezichtigd kan worden en meer info over het Kempensysteem verkregen kan worden. Het bedrijf stelt zijn deuren open van 11 tot 17 uur.
Adres: Botermelkstraat 6, 9120 Haasdonk