Het Interreg-project PROTECOW vond vijf oplossingen om het gebruik van sojaschroot te verminderen zonder negatieve gevolgen voor de productie of het rendement van een melkveebedrijf. Voor elke techniek werden de voor- en nadelen gebundeld in simulatiefiches. De vijf oplossingen worden eveneens voorgesteld in animatievideo’s.
PROTECOW vergelijkt de technische en economische cijfers van Vlaamse, Waalse en Noord-Franse melkveehouders. Om elk bedrijf in het grensgebied aan te spreken, zijn de simulaties gebaseerd op drie bedrijfstypes.
Type 1: Bedrijf met weinig oppervlakte voor ruwvoederteelten en een hoge krachtvoederkost als gevolg.
N°1: koolzaadschroot gebruiken in plaats van sojaschroot 1_koolzaadschroot
Type 2: Bedrijf met een rantsoen hoofdzakelijk op basis van maïskuil.
N°2: tussenteelten met Italiaans raaigras zaaien om het aandeel gras in het teeltplan te verhogen. 2_tussenteelt_met_italiaans_raaigras
Type 3: Bedrijf met een rantsoen op basis van maïs en gras, inclusief grasland. Omdat dit type het meest vertegenwoordigd in het grensgebied werden er drie simulaties uitgevoerd.
- N°3: de kwaliteit van het ingekuilde gras verbeteren 3_eiwitkwaliteit
- N°4: bedrijfseigen getoaste veldbonen gebruiken 4_getoaste_veldbonen
- N°5: omschakelen naar biologische landbouw met behoud van een hoge melkproductie. 5_bio_intensief
Elke fiche start met een vergelijking van technische en economische resultaten, gevolgd door een analyse van de impact op het teeltplan en de invloed op het voederrantsoen van de melkkoeien. Eindigen doen de projectpartners met een overzicht van het financiële plaatje en een samenvatting van wat melkveehouders moeten onthouden. “Via ons onderzoek hopen we melkveehouders vooruit te helpen bij de verbetering van voederefficiëntie op hun melkveebedrijf”, vertelt Leen Vandaele, onderzoeker rundveevoeding bij ILVO.
Via animatievideo’s leggen de projectpartners uit hoe een melkveehouder sojaschroot kan vervangen door bedrijfseigen of streekgebonden eiwitbronnen. “De alternatieven hebben betrekking op het beschikbare ruwvoeder van het melkveebedrijf, of op het type krachtvoeder”, vertelt Eddy Decaesteker, adviseur melkveehouderij bij Inagro. “We laten melkveehouders kennismaken met nieuwe teelten of een andere bedrijfsvoering.” Finaal kiest de melkveehouder zelf welke oplossing best past bij zijn bedrijf.
Tot half mei lanceren de projectpartners wekelijks een video via www.facebook.com/PROTECOW en de communicatiekanalen van de projectpartners ILVO, Inagro, CRA-W, Idèle en Avenir Conseil Elevage.
- Bekijk de fiches op www.interreg-protecow.eu/documenten-documents
- Bekijk de video’s op het YouTube-kanaal van PROTECOW www.youtube.com/channel/
Zie ook www.interreg-protecow.eu
Bron: naar Inagro – 14 april 2020