Zodra het weer het toelaat en er voldoende gras staat, zullen op een groot deel van de bedrijven de koeien weer naar buiten gaan. In de wei is de ondergrond zachter, wat een positief effect heeft op de belasting van de klauwen. Wel betekent dit voor uw dieren de overgang van een winterrantsoen naar een rantsoen met meer (eiwitrijk en mals) vers gras, wat klauwproblemen kan beïnvloeden.
Veranderingen in de pens
Dit heeft invloed op de verteringssnelheid in de pens. Deze veranderingen in de pens kunnen invloed hebben op de aanmaak van B-vitaminen (zoals biotine) en de opname van macromineralen en spoorelementen uit het maagdarmkanaal. Dit kan een negatieve invloed hebben op de huid en hoornkwaliteit van de klauwen (bijvoorbeeld zachter hoorn).
Overgang naar ander rantsoen
Probeer daarom de overgang naar een ander rantsoen, zoals meer vers gras, zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Dit kan door de dieren de eerste weken ’s morgens vóór ze de weide ingaan nog een redelijke portie van het winterrantsoen aan te bieden.
Invloed van klauwhoornkwaliteit op klauwproblemen
Opname van voldoende biotine, mangaan en zink is essentieel voor de vorming van klauwhoorn en de huidweerstand. Goede klauwhoornkwaliteit betekent dat er een kleinere kans is op het ontwikkelen van zoolzweren en wittelijn-problemen. Een goede hoornkwaliteit zorgt ervoor dat koeien hun klauwen minder snel beschadigen en steentjes en andere onregelmatigheden beter op kunnen vangen, zonder een klauwbeschadiging op te lopen.
Bron: GD