Fosfaat en stikstof worden schaars. Fosfaatmijnen raken leeg en maar liefst 10 procent van ons aardgas wordt gebruikt voor de productie van kustmeststikstof. Hoelang blijft de overheid dit toestaan? Het is daarom belangrijk de mineralen uit dierlijke mest maximaal te benutten en dit om te zetten in ruwvoer. Het graszaadmengsel Milkway●NutriFibre combineert een hoge opbrengst met een maximale fosfaat- en stikstofefficiëntie.
Milkway●NutriFibre benut de mineralen fosfor, stikstof en kali in de bodem optimaal. Dit heeft het gewas te danken aan zijn diepe worteling. De wortels van Milkway●NutriFibre kunnen een diepte bereiken van 105 cm. Milkway●NutriFibre is ontwikkeld met de NutriFibre technologie. Dit houdt in dat het mengsel samengesteld is met zachtbladig rietzwenk. De diepgaande wortels pikken alle mineralen op uit de bodem en voorkomen uitspoeling naar het grondwater.
Door de goede mineralenbenutting ligt de gewasopbrengst gemiddeld 15 tot 30 procent hoger dan Engels raaigras. Door de hoge water- en stikstofopname is het massale gewas ook eiwitrijk. Melkveehouders die de opbrengst en hoeveelheid eiwit volledig benutten, besparen op de aankoop van eiwitrijk voer waardoor de fosfaatefficiency op het melkveebedrijf enorm verbetert. Omdat Milkway●NutriFibre – zoals de naam al aangeeft – veel structuur bevat, hoeven melkveehouders ook minder energiearm ruwvoer aan te kopen, zoals stro, koolzaad en hennep.
Aantal koeien afstemmen op ruwvoerproductie
Duurzaam omgaan met mineralen, betekent ook dat het gewonnen voer zonder veel verliezen omgezet moet worden naar melk. Om dit te bewerkstelligen moet het aantal koeien afgestemd worden op de ruwvoerproductie en moet het gewonnen ruwvoer maximaal benut worden voor melkproductie. Na invoering van de fosfaatrechten zullen echter – bij een gelijkblijvende bedrijfsvoering – steeds meer melkveehouders ruwvoer overhouden. Wanneer dit een jaar later wordt verkocht tegen een waarde onder de kostprijs – terwijl er wél krachtvoer en voergrondstoffen worden aangekocht – wordt er veel kapitaal vernietigd.
Een oplossing is om de ‘penscapaciteit’ per hectare te verhogen. Ofwel meer koeien per hectare te gaan houden. Door voor een lagere productie per koe te kiezen, kan meer goed en goedkoop gewonnen voer omgezet worden in melk. Binnen de nieuwe wetgeving is de keuze voor meer koeien per hectare prima mogelijk zonder in de knoei te komen met de fosfaatproductie. Een ander voordeel van een iets lagere melkproductie is dat de gezondheidskosten lager liggen en dat koeien langer meegaan. De voerwinst per hectare neemt hierdoor toe.
Extra aandacht voor telen Milkway●NutriFibre
NutriFibre (zachtbladig rietzwenk) vraagt wel extra aandacht om te telen. Met name in het eerste jaar stopt het gewas veel energie in het vormen van een groot wortelstelsel, waarna het de jaren daarna zorgt voor veel extra opbrengst. Voor het beste resultaat heeft Barenbrug de teelttips gebundeld in de teelthandleiding. Deze vindt u op www.barenbrug.be/nutrifibre.
Bron: Barenbrug