Het risico op pensverzuring is komende winter extra hoog. Door snelle voorjaarskuilen en voedingsarme zomerkuilen, ligt deze aandoening op de loer.
Ongeveer de helft van de voorjaarskuilen van 2016 heeft een zeer hoge verteringssnelheid en voederwaarde, blijkt uit onderzoek van Eurofins Agro. De zomerkuilen van 2016 bezitten dit jaar juist een zeer lage voederwaarde. Om aan de behoeften van de dieren te voldoen, moet bij het voeren van deze kuilen daarom een verhoogde hoeveelheid krachtvoeder worden bijgevoerd. Zowel bij de ‘snelle kuilen’, als bij een hoog gehalte aan krachtvoer, herkauwen koeien minder, met minder speeksel als gevolg. Hierin schuilt een direct gevaar voor pensverzuring.
Buffer noodzakelijk
Speeksel bevat namelijk bicarbonaat, de natuurlijke buffer die pensverzuring helpt voorkomen. Als niet genoeg van deze natuurlijke buffer wordt aangemaakt, wordt de pens zuurder met pensverzuring als gevolg. Toevoeging van natriumbicarbonaat aan het rantsoen helpt dit te voorkomen.
Variatie ruwvoerkwaliteit
In de praktijk varieert ook de kwaliteit van kuilvoer sterk, zowel bij gras als bij maïs. Zelfs binnen een kuil zijn de variaties vaak groot. Ook dit geeft risico op pensverzuring.
Gemakkelijk besparen
Kosten besparen is van groot belang. Zeker nu. Daarom is het belangrijk om pensverzuring te voorkomen. De aandoening leidt namelijk tot productieverlies, allerhande problemen zoals klauwaandoeningen, en dus tot extra kosten.
Een goed samengesteld rantsoen met een effectieve buffer in de vorm van natriumbicarbonaat helpt uw koeien gezond te houden en draagt bij aan een optimale melkproductie.
Klik voor meer informatie op
https://www.voorkompensverzuring.nl/preventie/winterperiode-snelle-kuilen-vragen-om-buffer
Bron: Mededeling Orffa – 12 oktober 2016