De laatste jaren hadden de weersomstandigheden een sterke invloed op de teelt en de bewaring van maiskuilen. Langdurige droogte en hitte verstoorden regelmatig de ontwikkeling en de afrijping van mais. Ook hitte bij het inkuilen is lastig.
Het uitgebreide netwerk ‘Schatting oogstdatum’ van het Landbouwcentrum voor voedergewassen LCV toont duidelijke verschillen in afrijping tussen jaren met en zonder hittestress. In dit kader voerden we het demonstratieproject ‘Hittestress bij maïskuilen’ uit waarbij we landbouwers helpen om met veranderende weersomstandigheden om te gaan.
Rekentool om uitkuilsnelheid en risico op broei in maiskuilen te berekenen
Er is intussen heel wat informatie beschikbaar met tips en tricks voor een betere maiskuil van afrijping tot het uitkuilen. Zo werd ook een handige tool gemaakt onder de vorm van een rekenblad om de uitkuilsnelheid en dus het risico op broei te berekenen. Dit gebeurt op basis van:
- een ingeschatte kuildichtheid
- de kuilafmetingen
- het aantal te voederen dieren
- de hoeveelheid kuilvoeder in het rantsoen
Kies het juiste kuiltype, sleufsilo of grondsilo, en pas de geel gekleurde cellen aan aan jouw kuil. Zo kom je snel te weten of jouw kuil een risico op broei vertoont.
rekentool-broei-risico-ifv-kuildichtheid-en-uitkuilsnelheid-Hittestress-project.xlsx
Handige informatiefiches
De resultaten van ons onderzoek werden verwerkt in verschillende informatiefiches. Deze fiches bevatten info over onder andere de ontwikkeling en het optimale oogstmoment van de mais en het effect van droogte/hitte hierop. De basisregels voor in- en uitkuilen moeten bij mais met hittestress nog strikter opgevolgd worden. Bijkomend kan er eventueel gebruik gemaakt worden van een passend kuiladditief. Tot slot werden ook de economische gevolgen van hittestress bekeken en wordt geadviseerd hoe deze kunnen worden opgevangen.
- 1_Fiche-basisregels-inkuilen.pdf
- 2_Fiche-basisregels-uitkuilen-en-broeipreventie.pdf
- 3_Fiche-economische-gevolgen-hittestress-en-aanbevelingen.pdf
- 4_Fiche-impact-van-droogte-op-maisplanten.pdf
- 5_Fiche-kuiladditieven.pdf
- 6_Fiche-kuilafdekkingen.pdf
- 7_Fiche-machines-inkuilen.pdf
- 8_Fiche-machines-uitkuilen.pdf
- 9_Fiche-ontwikkeling-maisplant.pdf
- 10_Fiche-uitgebreide-tekst-ivm-oogstmoment–mais.pdf
- 11_Fiche-beslissing-oogstmoment-gewone-mais.pdf
- 12_Fiche-beslissing-oogstmoment-mais-met-hittestress.pdf
Bron: Inagro